Slika je simbolična.
Vključite se v razpravo o prihodnosti trajnostne mobilnosti.

Zeleni prehod in trajnost sta temelja načrta za okrevanje in tudi skladna z zavezo Evropske unije, da do leta 2050 vzpostavimo gospodarstvo in družbo z ničelnimi neto emisijami. Pri tem pa mora svojo vlogo odigrati prometni sektor.

Promet pri nas namreč prispeva tretjino vseh izpustov toplogrednih plinov. Kako bo videti ne tako daljna prihodnost? Se bomo vsi vozili z električnimi avtomobili?

O izzivih pri prehodu na trajnostno gospodarstvo, financiranju tovrstnih projektov in ukrepih na področju trajnostne mobilnosti se bomo pogovarjali z uglednimi sogovorniki. 

V spletni razpravi bodo sodelovali:

  • Ljudmila Novak, evropska poslanka, članica odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane ter namestnica odbora za promet in turizem;
  • mag. Milena Černilogar Radež, vodja Sektorja za trajnostno mobilnost in prometno politiko pri Ministrstvu za infrastrukturo;
  • Matej Čer, ustanovitelj podjetja Avant Car.

K vključitvi v razpravo vabimo tudi vas, bralke in bralci. Svoja vprašanja lahko postavite v prostor za komentarje pod člankom.

Vprašanja bomo sprejemali do dogodka in, seveda, med samim spletnim pogovorom. Pogovor v živo bo potekal v torek, 20. aprila, ob 10. uri.

Dogodek organizira Informacijska točka Europe Direct Pomurje skupaj z mrežo spletnih medijev Sobotainfo.com, Mariborinfo.com, Ptujinfo.com in Ljubljanainfo.com.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Ragnar The King (ni preverjeno)

od kdaj je ljudmila ugledni sogovornik

Marjan Vracko (ni preverjeno)

Meni se številke ne ujemajo. Eno polnilno mesto za avtomobile polni z močjo 250 kW, kar ustreza ca. 17 gospodinjstvom. V eni noči (10 ur) porabi torej 2500 kWh, kar je 15 mesečna poraba elektrike enega gospodinjstva. Če bi hoteli približno elektrificirati našo mobilnost, bi morali podeseteriti našo elektro-infrastrukturo (proizvodnjo, transport, itd.). Po drugi strani je moč zelenih virov zelo majhna. Moč sončne svetlobe je 1 kW/m2, ampak to na vrho Mont Blanca. V Ljubljani je zaradi smoga, megle, oblakov, itd. mnogo manjša. Kaj je torej nova zelena politika? Zgraditi 10 novih jederskih elektrarn, novih daljnovodov, razdelilnih postaj ? Ali pa občutno zmanjšati mobilnost in s tem seveda standard.

Default (ni preverjeno)

Ne

Starejše novice