Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborski mestni svetniki so danes z večino glasov umaknili z dnevnega reda današnje seje drugo obravnavo predlogov proračunov občine za letos in prihodnje leto.

Izglasovali so namreč predlog svetnika Stranke mladih - Zeleni Evrope, da se odločanje prestavi za 14 dni, vmes pa vključi v proračun manjkajoča sredstva za izpolnjevanje obveznih nalog.

Mestni svetnik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič je predlagal umik druge obravnave proračunov z dnevnega reda, ker meni, da bi z obravnavo mestni svet »soglašal s podfinanciranjem« občine s strani države. Po njegovih ocenah je nujen popravek prihodkovne strani proračuna, ki bo ustrezno povečan za višino sredstev, ki bi jih država skladno z ustavo morala zagotoviti občini za izpolnjevanje obveznih nalog, ki jih je z zakoni prenesla nanjo.

»Potem bomo dejansko imeli v rokah nekaj, s čimer bomo lahko od države zahtevali ta denar,« je dejal. Po njegovi oceni gre za okoli 50 milijonov evrov.

Predlog za umik je podprlo 22 od skupno 45 mestnih svetnikov. Med njimi so bili predstavniki svetniške skupine SDS, ki ima po združitvi z Listo Franca Kanglerja - NLS 12 glasov, in Gibanja Svoboda z desetimi člani.

»Dejansko je občina podfinancirana in ne vemo, kako daleč so prišle medresorske skupine pri izračunih, koliko sredstev manjka. Predlog za umik je za nas sprejemljiv, da v 14 dneh dobimo te podatke in vpišemo v proračun ta znesek, ki nam pripada. Potem pa lahko občina skozi medresorsko usklajevanje ali tudi sama vloži tožbo. Če je kršena ustava, je to običajna pot,« je dejala predstavnica Gibanja Svoboda Karin Jurše.

»Teh 14 dni ne pomeni nobene katastrofe. Proračun je na prihodkovni strani načrtovan nerealno, vključene so tudi podražitve, ki smo jih na prejšnji seji zavrnili. Ko bo proračun pripravljen realno, ga bomo s veseljem podprli,« je dodal svetnik SDS Željko Vogrin.

Na drugi strani je Josip Rotar iz Liste kolesarjev in pešcev opozoril, da je nadaljnje zamikanje obravnave proračunov izredno škodljivo. »Čas je, da se nehamo zafrkavati med seboj in pokažemo Sloveniji, da znamo skupaj nekaj narediti, ne pa da delujemo na ravni vrtca,« je protestiral.

»Z umikom samo izgubljamo čas, od sprejetja proračuna pa so odvisni številni programi, ki jih s tem ogrožamo,« je dodal mestni svetnik NSi Zdravko Luketič. »Aprila si tega umika res ne moremo privoščiti, to je škodljivo za mesto,« je bila ogorčena tudi Alenka Iskra iz SD.

Podžupan ravnanje svetnikov, ki so podprli umik, označil za neodgovorno

Podžupan Samo Peter Medved, ki sodi v županovo svetniško skupino Arsenovič za Maribor, je ravnanje svetnikov, ki so podprli umik, označil za neodgovorno. »V 14 dneh se podfinanciranost ne bo rešila, to je čista manipulacija,« je dejal.

Besen je bil tudi župan Saša Arsenovič, ki je spomnil, da so obravnavo proračunov na željo svetniških skupin enkrat že prestavili, medtem pa so se več mesecev ukvarjali s pripombami svetnikov in sestavili »bistveno« popravljen predlog.

»Zavedati se morate, da s tem podaljšujete izvedbo razpisov in postajate grobar tega mesta. Tudi vi ste bili izvoljeni zato, da razvijate mesto, ne pa da se borite proti meni po volitvah,« je dejal.

Ponovil je, da bo zaradi nesprejetja proračunov oteženo delovanje občine in njenih podsistemov. »Vse mesto bo čutilo posledice. Sprejemanje odgovornosti pomeni sprejemanje odločitev,« je dejal in dodal, da problema podfinanciranja občine ni mogoče rešiti v 14 dneh.

Letošnji proračun je bil za današnjo sejo predlagan v višini 190,9 milijona evrov, kar je za okoli 1,7 milijona evrov manj kot v prvi obravnavi. Proračun za prihodnje leto pa je bil s 145,5 milijona evri za 3,4 milijona višji od prvotnega predloga.

Mestni svetniki so danes potrdili mandat Sonji Porekar Petelin, ki je nadomestila mestnega svetnika Gibanja Svoboda Andreja Rajha, ki se je moral umakniti zaradi nezdružljivosti s funkcijo državnega sekretarja. Soglašali so tudi s spremembo odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za širitev gostilne Mak na Pobrežju, kjer je predvidena izgradnja atrija z razširjeno gostinsko ponudbo in hotelskimi namestitvami.

Veliko pomislekov so imeli glede potrditve odstopanja od določil prostorskega akta za zemljišče pri Mestnem parku, kjer zasebni investitor načrtuje stavbo. Maja Reichenberg Heričko iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor je pojasnila, da investitor že lahko parcelo pozida, akt mu omejuje le lego. Na koncu je z izjemo soglašalo 25 mestnih svetnikov, 13 jih je bilo proti.

Komentarji (42)

Bedarija (ni preverjeno)

Nimajo kaj delat, dolgcas jim je pa se malo igrajo… se naslednjih 14dni plesanja…

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

nagnat župana
ker ne more spraviti proračuna skozi

In reply to by Bedarija (ni preverjeno)

Cavoglave (ni preverjeno)

lopov je besen ker on mora krasti-cez 10 milijonov kreditov se placuje z zlorabo javnih sredstev!!!!!je ze kdo obvestil evropsko tozilstvo o zlorabi sredstev v mariboru in zahteval preiskavo in popolno revizijo -vas vprasam!!!???

In reply to by Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

andrej 57 (ni preverjeno)

Gamad so tile "Svoboda", treba jih bo malo podučit z roko okoli lap.

KUČAN MILEK (ni preverjeno)

HA HA HA MALO MORGEN IN TIŠINA BAJDLEK.

In reply to by andrej 57 (ni preverjeno)

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

kaj ste pa pricakovali od komunistov levicarjev -drugega kot tatvine in unicevanje maribora!!!se enkrat volite srbskega cetnika-prav vam je!!!!

In reply to by andrej 57 (ni preverjeno)

Kukmm (ni preverjeno)

V prejsnjem mandratu so se vse dogovorili in izpeljali, vsi skupaj so naredili veliko za Maribor, zdaj so v mesto prišle negativne sile, ki bodo tako kot so prisle tudi iz mesta odsle. Svoboda in Zeleni Jurisic si s tem delata slabo, najbolj slabo pa delajo predvsem mestu Maribor. Sramota ste, velika sramota!

ah (ni preverjeno)

Tako, tako jaz jih ne štekam. Projekti so v naprej načrtovani, denar v naprej določen al rezerviran, zdaj ga pa ser**jejo kdo je jači al kaj... Če bodo letos naredili več, se malo več zadolžili, se bodo pač drugo leto manj al kak gre to...

In reply to by Kukmm (ni preverjeno)

proti bankam (ni preverjeno)

zurnal24/slovenija/depozit-ena-banka-ponuja-pet-evrov-druga-1500-evrov-obresti-
Vir corupcije, kraje in utaje

Jack000000 (ni preverjeno)

Eno ulico pod njegovo hišo (Aškerčeva) je mogoče prevoziti le s terencem, tako je neravna, on pa gradi brv ob mostu. Hvala bogu, da se ustavlja takšne bodoče podvige :)

Miran008 (ni preverjeno)

Odjebite se enkrat s cestami. V njegovem mandatu se vlaga vec v ceste kot se je kadarkoli pod Fistravcom in Kanglo.

In reply to by Jack000000 (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo se sprdnuo da si tak fuknjeni
prokleti ksindl levo fašistični

In reply to by Miran008 (ni preverjeno)

ah (ni preverjeno)

Pa vidi se, da se vlaga v ceste in razsvetljavo, posodablja vrtce in šole, itd,.. samo pač vse naenkrat nea gre... ker potem svetniki nebi še 10let potrdili proračuna, ker bi bil 500m€/letno od tega zadolžitev 350m€/leto..

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Robert pernati (ni preverjeno)

Tele mamino

In reply to by ah (ni preverjeno)

JANEZ SVINJSKI (ni preverjeno)

TELE NA ROKO NAREJENO.

In reply to by Robert pernati (ni preverjeno)

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

srbsko smrdljivo rit mu polizi placanec-razumes!!!

In reply to by Miran008 (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

brv je zakon

ah (ni preverjeno)

To še bomo vidli kolk je zakon... mogoče je gor z lubadarjem načet afriški les pa bomo drugo leto že menjavali :))))

In reply to by 44 (ni preverjeno)

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

brv je pravzaprav obogatila srbsko rit-nepotrebna in grda investicija ce vprasate maribor!!!!

In reply to by 44 (ni preverjeno)

Buzdovan in kij (ni preverjeno)

Haha, koliko ranjenih egov včeraj. Dobro so jih nabili opozicija. Karma is a bitch.

kar_nekdo (ni preverjeno)

Včeraj med sejo: Jaz sem Arsenovič. Vi mene ne bote izgnali iz Maribora. Ljudje so me volili in tu bom še 4 leta...
HA HA.. Tip si je totalno "prilastil" Maribor.
Ampak, ne. Če ne bo nehal s svojimi rabotami, ga bomo ljudje izgnali in ne opozicija v mestnem svetu.. Bo kmalu vse prišlo na plan...

Miran008 (ni preverjeno)

Tega med sejo seveda ni rekel. Rekel je, da je bil nedavno izvoljen, da so ljudje s tem podprli projekte, ki jih je zastavil, in da ga z blokiranjem njega in projektov ne bodo pripravili do tega da bi odstopil.

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

kar_nekdo (ni preverjeno)

Vsak vidi in sliši tisto kar želi slišat... Ti ga pač zagovarjaš (ne vem zakaj, verjetno imaš kaj od tega). Tudi jaz sem ga, dokler nisem "spregledal"...
Že ta članek pove nekaj (ali pa dosti) o tem kako "pošteni" so na občini:
https://mariborinfo.com/novica/lokalno/v-drustvu-humanitarcek-zgrozeni-…

In reply to by Miran008 (ni preverjeno)

Miran008 (ni preverjeno)

Mislim, da si ti tisti, ki slisi in vidi kar hoce slisat. Ne vem kako lahko razumes kaj drugega kot to kar je povedal. Pa da sma si na jasnem, sem zupanov volivec, nimam pa nic od tega.

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

kar_nekdo (ni preverjeno)

Iz drugega prispevka o tem (citirano):
Saša Arsenovič, župan MO Maribor, je svetnikom na koncu, po prejemu predloga Jurišiča in komentarjih svetnikov, dejal: "Postajate grobar tega mesta. Naj vam pove, Saša Arsenovič, izvoljeni župan, bo še naprej župan ta štiri leta. Ne boste me, nikakor ne, pripravili do umika česarkoli."
Ko nekdo začne samega sebe naznanjat v tretji osebi... Misliš, da je to znak, da nekaj ni ok?!?

In reply to by Miran008 (ni preverjeno)

Miran008 (ni preverjeno)

Ne vem, naslavljanje sebe v tretji osebi za mene ni znak za nicesar. Zupan ni najboljsi govorec, to je znano, je pa, ce sodim po prejsnjem mandatu, dober operativec, glede na to koliko stvari je bilo narejenih. Pa ne govorim samo o gradbenih projektih, ampak tudi o stvareh, ki mogoce niso toliko navzven vidne, obstajajo pa, kot recimo sanacija obcinskih firm, ipd. To govorim kot nekdo, ki spremlja seje MS MOM.

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

kar_nekdo (ni preverjeno)

Tebi se torej zdi povsem normalno, da nekdo sebe naznanja v tretji osebi?!? Ok, te pa itak vidim s kakim osebkom imam opravka... Ker, če pa to ni znak osebnostne motnje oz večvrednostnega kompleksa, potem pa res ne vem, kaj je...

In reply to by Miran008 (ni preverjeno)

Miran008 (ni preverjeno)

To kako nekdo govori ali izgleda ni nujno povezano s tem kako sposoben je za opravljanje nekega dela. Verjetno si zdravnika ali pa avtomehanika tudi ne izberes glede na to kako vsec ti je njegova frizura, ampak te bolj zanima ce je sposoben za to za kar ga rabis, ne? No, Arsenovic je pretekli mandat pokazal da je izgleda sposoben dobro opravljati delo zupana.

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

Marburg ad drau (ni preverjeno)

kje ti zivis _napisi -da take kozlarije pises -na luni-????arsenovic sposoben???!!!!-sposobni ljudje nimajo 14 milijonov kreditov in niso najbolj nezazeljeni obcani-zupani v vsej zgodovini maribora-no konec koncev vam je ta srbski "sposobnez" unicil maribor pokradel milijone iz javnih sredstev in proracun spravil na kant prvic v zgodovini maribora-grozovito!!!!!tvoja pamet ne dosega niti pameti nemskega ovcarja!!!zal....

In reply to by Miran008 (ni preverjeno)

Marburg ad drau (ni preverjeno)

daj raje ne pisi komentarjev ker vedno izpades idiot-pa tvoja pamet ne dosega pameti enega ovcarja-cesa je sposoben ljudozerec-jrasti in lagati zna odlicno-cesa je sposoben te vprasam!!!!

In reply to by Miran008 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Kaj boste vi usraneti!

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

Marburg ad drau (ni preverjeno)

usraneti ste v capah jla leta 91 bezali in jokali ter se skrivali -ce bo potrebno bomo ponovili 1991-lopovski komunisti-infiltrirani in prikriti na polozajih- pridejo demoni po vas-dovolj ste kradli slovencem in unicevali slovenijo!!!!

In reply to by . (ni preverjeno)

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

bravo-to to to rabi maribor-teraj srbskega lopova in potem za finis bomo pred njegovimi gostilnami zakurili jugoslovanske zastave !!!!!

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

sanoj (ni preverjeno)

No, sedaj je tudi Arsenović prišel v to situacijo, ki so jo nekateri župani že izkusili.

Ko nimaš večina v mestnem svetu se pač moraš malo ponižati in vprašati tudi predstavnike ljudstva kaj želijo.

In potem končno pride do tega. Kar je prav, da odločajo svetniki, kot predstavniki ljudstva.

In ne nek župan, kot diktator.

69 (ni preverjeno)

Kako je lahko diktator, če ni janšist!?

In reply to by sanoj (ni preverjeno)

Huhca (ni preverjeno)

kaj imas proti jansi komunisticni drek te vprasam-jansa je bil najboljsi predsednik slovenije od 1945 naprej -ni mu para-jasno ti pes komunisticni-zdaj pa mars v koco in drzi lape!!!!

In reply to by 69 (ni preverjeno)

janban

Sedaj se bo počasi videlo kdo je za Maribor. Bolj odurne in zahrbtne stranke kot je svoboda pa še ni bilo.Maščujejo se, ker so izgubili na volitvah. Arsenovič je za njih doktor.

kar_nekdo (ni preverjeno)

Ja, res je. Aresnovič je doktor manipulacij in grabljenja denarja za svoje žepe...

In reply to by janban

45 (ni preverjeno)

Najbolj so besni na njega tisti, ki jim ni dano, da bi lahko sami grabili za svoje žepe.

In reply to by kar_nekdo (ni preverjeno)

kar_nekdo (ni preverjeno)

Verjamem, da so tudi taki.. Jaz nisem eden teh.. Jaz sem besen, ker se porablja denar za totalno nepotrebne in nesmiselne zadeve, ko pa je še toliko stvari za uredit v Mb... No, seveda se ureja, ampak ureja se samo "njegovo dvorišče“..

In reply to by 45 (ni preverjeno)

nilferd (ni preverjeno)

vazno da si on base denar iz javnih sredstev v smrdljivo srbsko lopovsko rit!!!!

In reply to by 45 (ni preverjeno)

nilferd (ni preverjeno)

arsenovic je govno ,svoboda pa komunisticni drek-tako je to-tu imate zdaj kar ste volili!!!!

In reply to by janban

Starejše novice