Visokošolski sindikat Slovenije je danes stavkal na vseh treh javnih univerzah, med drugim v Mariboru, Ljubljani in na Primorskem. Odpadel je pedagoški proces, vključno z napovedanimi izpiti. Kaj pa zahtevajo v sindikatu?

Osrednja stavkovna zahteva Visokošolskega sindikata Slovenije je odprava plačnih nesorazmerij v visokem šolstvu, s stavko pa želijo opozoriti tudi na škodljivost novele zakona o visokem šolstvu.

V visokošolskem sindikatu ocenjujejo, da vlada ni pripravljena odpraviti plačnih krivic v visokem šolstvu. Po mnenju sindikata so podplačani strokovni ter visokošolski delavci, lektorji, predavatelji, bibliotekarji in informatiki, krivično pa naj bi bilo tudi plačno razmerje do zdravnikov specialistov. 

Opozorili so, da se bo rok za reformo plačnega sistema iztekel čez dober mesec, predloga za odpravo plačnih nesorazmerij pa še vedno ni.

Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič poudarja, da je bilo nespoštljivega odnosa vlade in ministrstva za visoko šolstvo do visokega šolstva dovolj in da bo akademska skupnost s stavko vladi izrekla nezaupnico

Stavko podpirata rektorja univerz v Ljubljani in Mariboru, dekani, Študentska organizacija Slovenije in študentje.

Študenti prosti zaradi stavke

Zaradi stavke je odpadel ves pedagoški proces. Odpovedani so bili izpiti, kolokviji in zagovori zaključnih del. Strokovne službe danes nimajo uradnih ur, zaprte so knjižnice, tudi informacijskih sistemov se v času stavke ne vzdržuje.

V Ljubljani je osrednji shod potekal na Filozofski fakulteti, na katerem so različni govorci predstavili posamezne tematike, na katere se navezujejo stavkovne zahteve. V Mariboru pa je na rektoratu univerze ob 11.55 potekala novinarska konferenca.

Na mariborski univerzi je danes stavkala večina zaposlenih na fakultetah, v knjižnici, študentskih domovih in rektoratu, izjemoma so izvedli le nekatere izpite in klinične vaje, ki jih ni bilo mogoče odpovedati.

V sindikatu še dodajajo, da je žogica zdaj pri ministru, ki naj pokaže, ali so sploh še potrebni in je znanje v naši družbi še cenjeno, ali pa smo pristali na logiko izobraževanja profilov za delo v tujini.

V visokošolskem sindikatu so že napovedali možno nadaljevanje stavke, in sicer 13. in 14. junija. Če bo treba, bodo s stavko nadaljevali tudi v naslednjem študijskem letu.

Komentarji (4)

SLO (ni preverjeno)

Vsi bi samo štrajkali in hoteli najvišje plače kot, da je Slovenija iz zlata. Veliko večje države imajo težave kaj šele naša, kjer je ogromno mutibaričev.
Na univerzah naj raje čimprej uredijo ure za beleženje prihoda in odhoda iz dela, ker je tam glede tega groza od groze.

DENIS1234 (ni preverjeno)

Kdaj se bo gospodarstvo ustavilo in zahtevalo enake oz. 20% višje plače kot jih ima javni sektor....

Rq (ni preverjeno)

torej dan kot vsak drug, preživet v brezdelju.

Franc s Piramide

Zaradi mene naj stavkajo cele počitnice, pod pogojem, da ne dobijo plače.

Starejše novice