Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Brezposelnost je septembra po dveh mesecih rasti vnovič upadla in pristala na novi najnižji ravni v zgodovini države.

Ob koncu minulega meseca je bilo registriranih 45.999 brezposelnih, kar je 2,9 odstotka manj kot avgusta in 11,6 odstotka manj kot septembra lani, je objavil Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.

Na zavodu se je septembra na novo prijavilo 4874 brezposelnih oseb, kar je 23,3 odstotka več kot avgusta in 1,8 odstotka manj kot septembra lani. Med na novo prijavljenimi je bilo 2211 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 815 je bilo iskalcev prve zaposlitve, 46 brezposelnih zaradi stečajev in 654 presežnih delavcev.

V primerjavi s predhodnim mesecem se je najbolj povečalo število novih iskalcev prve zaposlitve, za 234 odstotkov. Prijav po izteku zaposlitev za določen čas je bilo 22,8 odstotka več, presežnih delavcev se je prijavilo 13,8 odstotka manj, brezposelnih zaradi stečajev pa 27,8 odstotka več.

Medletna primerjava pa kaže, da se je prijavilo 17 odstotkov več presežnih delavcev, 21,1 odstotka več stečajnikov in 3,7 odstotka več iskalcev prve zaposlitve. Brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas se je prijavilo 4,9 odstotka manj.

V prvih devetih mesecih letos je bilo na zavodu v povprečju mesečno prijavljenih 49.083 oseb, kar je 15,3 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Kurbinsin (ni preverjeno)

Kurac je to res, iz borze jih ven vrzejo to je resnica

SLO (ni preverjeno)

Pa se jih je nekaj zaposlilo v Avstriji.

orožnik (ni preverjeno)

Statistika, točen zbir netočnih podatkov, levaki pa uvažajo migrante, so med njimi baje sami visokvalificirani, da bi pa dobil Slovenca krovca ali zidarja, to pa ne, na borzo se hodijo samo občasno pokazat in moledovat za podaljšanje, na vseh gradbiščih je večina delavcev odozdo.......

Starejše novice