Študentska organizacija Slovenije ob sprejemu PKP 7 vladi sporoča, da mladi ne potrebujejo miloščine, ampak sistemske rešitve, ki so ključne za prihodnost generacije.

Vlada Republike Slovenije je 19. decembra potrdila predlog sedmega protikoronskega zakona, v katerem je študentom, enako kot marca, namenila enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov.

Študentska organizacija Slovenije je že marca opozarjala, da je takšen ukrep nesorazmeren, glede na vpliv epidemije na študentsko in dijaško populacijo. Vseeno je ta ukrep podprla in pričakovala, da bo to le eden izmed mnogih, ki bo namenjen mladim v prihajajočih mesecih. 

Študentska organizacija Slovenije je v času od razglasitve epidemije marca letos Vladi Republike Slovenije v sprejem predlagal 39 ukrepov, ki bi študentom in njihovim družinam olajšali čas epidemije.

S strani pristojnih ministrstev je le redko prejela odziv; ta je bil praviloma negativen. Tudi za PKP 7 so vsem pristojnim ministrstvom poslali 17 ključnih predlogov za ureditev položaja študentov in mladih. Odziva ni bilo, so pa iz medijev izvedeli, da je vlada študentom v PKP 7 ponovno namenila le 150 evrov. 

Študentska organizacija Slovenije opozarja, da je ponovitev tega ukrepa in ignoranca resničnih problemov, s katerimi se sooča ta generacija, očiten znak, da je ta vlada izgubila stik z realnostjo, v kateri zaradi epidemije živijo mladi.

Izogibanje številnim pozivom za srečanja in sklica ustreznih organov, kjer bi Vlada Republike Slovenije skupaj s predstavniki mladih našla ustrezne rešitve, še dodatno kaže na to, da tej vladi ni mar za mlade. 

Potrebni so sistemski in ne enkratni ukrepi, saj tudi epidemija ni enkraten pojav

Študenti so v letu 2020 izgubili velik del prihodkov iz študentskega dela. Obseg opravljenega študentskega dela se je v letu 2020 znižal za okoli 30 odstotkov, s čimer se je bruto prihodek dijakom in študentom zmanjšal za 75 milijonov evrv.

Glede na to, da so od študentskega dela najbolj odvisni študenti z visokimi stroški študija, to so izredni in tuji študenti, študenti, ki imajo visoke stroške najemnin in študenti, ki preživljajo lastno družino, je vsak tretji študent soočen s tveganjem, da bo študij moral prekiniti, so opozorili v sporočilu za javnost.

Peran: »Vladi sporočam: začnite nas jemati resno!«

Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenije, je povedal: »Dodatek je začetek, je pa absurdno nizek. Vladi očitno matematika ne gre najbolje, študenti smo v tem letu izgubili več kot 75 milijonov evrov preko študentskega dela, 10 milijonov evrov manj je namenjenih za štipendije, izgubili smo vsaj tri milijone evrov pri študentski prehrani, vsako leto bomo izgubili več kot 2 milijona za izvajanje obštudijskih dejavnosti za študente, Vlada Republike Slovenije pa nam že drugič letos nameni ukrep dodatka 150 evrov, ki državo stane okoli osem milijonov.«

»Pravično bi bilo, da študente obravnava podobno kot druge skupine in jim nameni več finančnih ukrepov, tisti študenti, ki so utrpeli večji padec prihodkov bi morali dobiti veliko več kot 150 evrov. Predlagali smo, in to še vedno zagovarjamo, da bi morali študenti, ki si ne morejo privoščiti nakupa računalniške opreme, prejeti 600 evrov subvencije, isto predlagamo tudi za učence in dijake. Odgovor na naše predloge še vedno čakamo ... Vladi sporočam: začnite nas jemati resno!« je še poudaril

Komentarji (9)

Karl Marx (ni preverjeno)

boli me kurac za študentarijo

Franc s Piramide (ni preverjeno)

tude mene

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

Palicaj (ni preverjeno)

Idita k doktaru naj vama ga odreze

In reply to by Franc s Piramide (ni preverjeno)

padavlada (ni preverjeno)

»Vladi sporočam: začnite nas jemati resno!«....vlada se požvižga na takšne grožnje !

dragan krstic (ni preverjeno)

Jansi je treba predlagati da studentom FDV daruje mesečno vsaj 500.-€ da bo mir pred temi
rdečkarji, dodatno pa se rdečim aktivistkam za sminko in depilacijsko kremo da bomo vedeli če niso moski.

In reply to by padavlada (ni preverjeno)

Franc s Piramide (ni preverjeno)

Vlada naj ukine FDV, pa bo mir pred temi rdečkarji in posledično tudi rdeče aktivistke ne bodo rabile šminke in depilacijske kreme, da bi ločili ženske od moškinj in možbab.

In reply to by dragan krstic (ni preverjeno)

Franc s Piramide (ni preverjeno)

Študenti naj študirajo in namesto o politiki raje razmišljajo, kako bodo hitreje in uspešno zaključili svoj študij in začeli živeti od svojega dela. S politiko pa naj se začnejo ukvarjati, ko bodo sami začeli kaj ustvarjati in doprinašati k blaginju družbe, ki jim je študij omogočila.

In reply to by padavlada (ni preverjeno)

Default (ni preverjeno)

J e b i t e se vecni studenteki

TABORČAN (ni preverjeno)

DELAT SE NAJ SPRAVIJO NE DA SAMO NEKAJ ŠTUDIRAJO POL PA ITAK NI Z NJIMI NIČ AL PA SPIZDIJO V TUJINO

Starejše novice