Slika je simbolična.
Testiranje na vsaka dva dni bo na koncu meseca predstavljalo kar konkreten finančni zalogaj.

Čez dober teden dni oziroma od 23. avgusta bodo v veljavo stopile nekatere novosti na področju hitrega testiranja.

Država ne bo več krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom.

Tako hitri testi ne bodo več brezplačni za vse, cena hitrega testa bo predvidoma znašala 12 evrov.

Brezplačni bodo le še za uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialno-varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje zaporne kazni, v prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. 

Veljavnost negativnega hitrega testa po novem 48 ur

Brezplačno se bodo testirali tudi tisti, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Prav tako bodo hitri testi od 23. avgusta veljavni manj časa, veljavnost negativnega hitrega testa bo 48 ur od odvzema brisa in 72 ur od odvzema pri PCR testu.

Testiranje na vsaka dva dni

To pomeni, da se bodo morali tisti zaposleni, kjer je za necepljene oziroma neprebolevnike obvezno testiranje, testirati na vsaka dva dni

Glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu, bo tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela stroške testa kril delodajalec. 

Mesečno okoli 100 evrov

Zgoraj omenjeni zakon določa, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj, piše STA.

Če se posameznik testira na vsaka dva dni, hitri test stane 12 evrov, na koncu meseca stane to okoli 100 evrov.

Kar bo očitno na koncu meseca predstavljalo kar konkreten finančni zalogaj. 

Obrtniki opozarjajo, da stroškov testov ne bodo zmogli

Je pa zato Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije na stroko in vlado naslovila prošnjo, da za zajezitev epidemije covida-19 sprejmeta ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi.

V zbornici menijo, da bi bilo treba tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, v vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi države in ne delodajalec, piše STA.

Številni obrtniki in podjetniki ter njihovi zaposleni namreč opozarjajo, da stroškov hitrih testov ne bodo zmogli pokriti, poleg tega pa je testiranje zaposlenih vsakih 48 ur tudi organizacijsko težko izvedljivo.

Dodajmo pa še, da bo vlada predvidoma še ta teden spremenila odlok, po katerem bi morali vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju izpolnjevati pogoje PCT od 16. avgusta. Takrat se začenjajo popravni izpiti na srednjih šolah.

Komentarji (7)

SLO (ni preverjeno)

Plačujemo osnovno zavorovanje, plačujemo dodatno zavorovanje pa še to vse skupaj ni dovolj za te preplačane teste?! Pokvarjenost in lopovščina na vsakem koraku!

UKC (ni preverjeno)

Pri dodatnem zavarovanju se najbolj mastijo zavarovalnice.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Zavarovanje.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

540 (ni preverjeno)

Cepljenje pa zastonj... zdaj pa razumi tiste ki se nocejo cepiti in rajsi zgubljajo cas vsaka dva dni pa celo placajo test.

11 (ni preverjeno)

Razloži mi zakaj bi se moral cepiti, če maksimalno upoštevam ukrepe: nosim masko, deržim varnostno razdaljo,...? Potem so ti ukrepi napačni?

In reply to by 540 (ni preverjeno)

Koncajte novin… (ni preverjeno)

Dve leti smo bili brez testov zdravi, zdaj pa nas bodo silili v to na dva dni. Kaj se je spremenilo, kje so strašni sevi?? Samo dober SUPER posel za nekatere, ki ne služi ničemur. Bomo kar mirno gledali in dovoljevali vse kar si bodo izmislili. Ljudje zbudimo se.!!!

test (ni preverjeno)

Ce so testi placljivi in rabim test na 48 ur in je 12€ in se nekdo cepi ki bi mu naj poitem to drzalo 6 mesecev mora vsak ki zeli biti poskusni zajcek placati 1080€ to je na pamet zracunano za primerjavo torej naj si tisti ki se zelicjo ceptiti placajo cepivo pa si bomo mi teste ali pa oboje zastojn vse drugo je diskriminacija

Starejše novice