Holding Slovenske elektrarne bo na tej lokaciji znova oživil proizvodnjo električne energije, le da na okolju prijazen način, brez emisij toplogrednih plinov, obljubljajo

Holding Slovenske elektrarne je pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje za 3,036-megavatno elektrarno, ki jo bomo gradili na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno pri Hrastniku. 

Holding Slovenske elektrarne, največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, tako začenja z gradnjo največje sončne elektrarne v Sloveniji. 

Po vodilnem položaju na področju proizvodnje električne energije iz vode bodo tako čez nekaj mesecev, ko bo sončna elektrarna Prapretno oddala prvo električno energijo v omrežje, tudi največji proizvajalec električne energije iz tega obnovljivega vira, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne.

Sončna elektrarna Prapretno je prva sončna elektrarna v Sloveniji, ki ima več kot en megavat moči in je dobila gradbeno dovoljenje. 

Proizvedla bo približno 3.362.000 kilovatnih ur električne energije, kar zadostuje za letne potrebe po električni energiji približno 800 povprečnih slovenskih gospodinjstev.

Gradnja elektrarne na lokaciji Prapretna pa ima za skupino Holding Slovenske elektrarne in lokalno okolje tudi simbolni pomen: »V preteklosti je bilo to okolje zelo okoljsko obremenjeno s proizvodnjo električne energije v termoelektrarni Trbovlje in proizvodnjo oziroma izkopavanjem premoga v bližnjih rudnikih. Holding Slovenske elektrarne bo na tej lokaciji znova oživil proizvodnjo električne energije, le da na okolju prijazen način, brez emisij toplogrednih plinov,« poudarja Nenad Trkulja, vodja projekta Sončne elektrarne Prapretno.

Dodaja, da Holding Slovenske elektrarne v prihodnosti načrtuje dodatno širitev lokacije v energetske namene, saj mu to omogoča obstoječa infrastruktura. Temeljni kamen za gradnjo največje sončne elektrarne v Sloveniji bodo položili 3. julija 2021.

Starejše novice