Foto: Bobo
Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Igor Zorčič, dosedanja vodja poslanske skupine Janja Sluga in mariborski poslanec Branislav Rajić pot nadaljujejo v opoziciji. Skupaj z Jurijem Lepom, ki zapušča DeSUS, ustanavljajo novo poslansko skupino.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je zdaj tudi uradno potrdil, da so trije poslanci zapustili poslansko skupino, saj so »na zadnji seji sveta stranke SMC ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji.«

Za Počivalška SDS boljša izbira kot Levica

Kot je dejal gospodarski minister, njihovo odločitev spoštuje in jim želi vse dobro, vodstvo stranke pa se je odločilo, da nadaljuje z izvajanjem koalicijske pogodbe in s prenovo stranke. 

»Za izvajanje tega programa ima SMC naslednjo izbiro: ali za razvoj sodelujemo s SDS ali z Levico. To je realnost naše politike in danes vidimo več razvojnega potenciala s sedanjimi partnerji kot s trenutno levo opozicijo,« je pojasnil prvak SMC. 

Horvat namesto Zorčiča

V poslanski skupini so po odhodu Sluge že izbrali Gregorja Periča za novega vodjo in Mojco Žnidarič za njegovo namestnico.

Po besedah Počivalška se bodo v prihodnjih dneh s partnerji pogovorili tudi o spremembah, ki bodo sledile novi situaciji.

Moč SMC se je znotraj vladne koalicije sedaj bistveno spremenila, saj lahko ponudijo zgolj pet glasov. Koalicijska partnerica NSi ima tako matematično večjo težo, saj njihova poslanska skupina sestavlja sedem poslancev. 

Kot smo že poročali, naj bi Janša mesto predsednika državnega zbora že ponudil vodji poslanske skupine NSi Jožefu Horvatu, slednji pa naj bi kandidaturo sprejel le pod pogojem, da ima zagotovljenih 46 poslanskih podpisov podpore.

Poslanci predsednika namreč izvolijo izmed sebe, in sicer na tajnem glasovanju in z večino glasov vseh poslancev. Kandidata lahko predlaga najmanj deset poslancev, kandidat pa mora s kandidaturo pisno soglašati. 

Bo Janša raje šel na volitve?

Porušila so se tudi razmerja znotraj državnega zbora, vsaj formalno, saj ima vladna koalicija uradno 38 poslanskih glasov podpore.

Pri tem lahko prištejemo še štiri glasove s strani upokojencev - Franc Jurša, Ivan Hršak, Branko Simonovič in Robert Polnar, ki niso garantirani, in tri glasove SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, kar znese 45 glasov.

Brez glasov manjšinskih poslancev vlada nima večine. Večine pa nima niti opozicija združena v KUL, kar se je izkazalo tudi na včerajšnjem glasovanju o interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija

A kot nam je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec, se na včerajšnji seji sveta SMC, kjer Zorčiča, Sluge in Rajiča niti ni bilo, o možnosti predčasnih volitev niso pogovarjali.

»Pred jesenjo to zagotovo ni bila niti naša opcija. Verjamem in želim si, da bi vlada zdržala do rednih volitev, saj morebitne dodatne politične destabilizacije ne bi služile dobrobiti državljanov, sploh v luči trenutne epidemiološke situacije in pred predsedovanjem Evropski uniji,« je povedal Slavinec. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
janban

Upam,da ta Rajič ne bo nikoli več izvoljen v DZ.Namesto,da bi kaj koristnega naredil za MB,je raje skrbel za svojo rit!

Hej hoj (ni preverjeno)

Ne razumem kako Nsi vedno potegne z Janšo, če bi se držali krščanskih vrednot bi mu že zdavnaj obrnili hrbet.

Prepirljivost, maščevanje, hujskanje, cinizem, sovražni govor itd. so stvari, ki jih krščani ne bi smeli odobravati.

prerok (ni preverjeno)

Poslanec, ki ne zastopa interesov volivcev, ki so ga izvolili moralno nima kaj iskati v parlamentu in je navadna pijavka denarja davkoplačevalcev.

11 (ni preverjeno)

Kakšen čudak je to bitje. Počivalšku je edina rešitev da prestopi k sds.

Starejše novice