Slika je simbolična.
Od podražitev energentov do hrane. Zdaj podražujejo tudi priljubljene znamke mesa.

Osnovni živilski izdelki so čedalje dražji, v nakupovalno košarico pa zložimo vedno manj stvari za enako vsoto denarja kot prej.

Kmalu se bo podražilo še meso, za koliko odstotkov? Preverili smo.

Tudi za meso že odštevamo več

Poročali smo že o podražitvi goriv, katerih cene so pred kratkim poletele v nebo, dražita se elektrika in zemeljski plin ter večina osnovnih živilskih izdelkov, med katere spada tudi meso.

Na Perutnini Ptuj potrdili: Višali bodo cene

Za Ptujinfo so na Perutnini Ptuj potrdili, da z novembrom dvigujejo cene posameznih izdelkov iz programa piščančjega mesa, perutninskih izdelkov in pripravljenih izdelkov.

Cene bodo dvignili za približno deset odstotkov. 

»Napovedan dvig cen je posledica visoke rasti cen osnovnih surovin, ki služijo za proizvodnjo krmnih mešanic za prehrano živali, energentov, embalaže oziroma repromateriala, logistike, stroškov dela ...« so za Ptujinfo razkrili na Perutnini Ptuj. 

Dodali so, da bodo z dvigom cen deloma uspeli nadomestiti omenjeno rast stroškov, prioritetno pa se osredotočajo na stalno stroškovno optimizacijo vseh procesov delovanja. 

Višanje cen potrdili tudi veliki pomurski obrati

Čeprav so, kot pravijo v Skupini Panvita, v veliki meri uspeli cene še držati na enaki ravni, to v prihodnje ne bo več mogoče. 

»Primorani smo se prilagoditi razmeram na trgu in dvigniti cene tako na svinjskem, piščančjem in govejem mesu ter tudi na mesnih izdelkih,« pravijo v Skupini Panvita.

Ob tem pravijo, da se razmere na svetovnem trgu hrane ne umirjajo in se še vedno drastično spreminjajo. 
 
Dodajajo, da so glavni dejavniki dviga cen mesa in mesnih izdelkov dvig cen surovin krme za živali in repromateriala, dvig cen embalažnih materialov, transportnih in logističnih storitev, dvig cene energentov ter tudi dvig stroškov dela in storitev.

»O višini dviga pa še ne moremo podati odgovora, saj se s trgovci o stopnji dviga še dogovarjamo,« še pravijo v Skupini Panvita.

Višanje cen potrdila tudi šunkarna

V Šunkarni Kodili pravijo, da so se podražile predvsem energije stroškov pomožnega materiala, embalaže in storitev, ki so vezani na logistiko. Napovedane pa so podražitve mesa. 

Na vprašanje, kako to vpliva na obratovanje podjetje, odgovarjajo, da bo vse skupaj seveda vplivalo na razliko v ceni, na nabavi so dvigi že realizirani, na prodajni strani pa se cene dvigajo s časovnim zamikom.

Pri Kodili za uredništvo odgovarjajo, da se bo cena zvišala od pet do deset odstotkov, v primeru, da se bo cena surovine bistveno podražila pa še za več.

Ob tem dodajajo, da so dvigi cen enaki za domači in tuji trg, pogajanja o dvigu cen s trgovci pa po njihovih besedah že potekajo.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Franc s Piramide

Bomo pač nehali kupovati drage piščance od Perutnine Ptuj.

Milanka1234 (ni preverjeno)

Najboljše, da se meša sploh ne je, sploh pa tile s hormoni nafilani pišeki

božidar (ni preverjeno)

A GLAZARJEVE NOVCE STE ŽE DOBILI

Purger (ni preverjeno)

Ko bo spomladi cena nafte padla pa bodo pozabili cene nazaj dol spustit.

SLO (ni preverjeno)

Vsi vse dražijo več kot 10% le plače ostajajo iste. Bravo Slovenija. Z vstopom v eu smo postali 'bogatejši'. Sramota. No ja določeni pa so se le nakradli pri vstopu.

Starejše novice