Slika je simbolična.
Stavka zdravnikov in zobozdravnikov jutri najverjetneje bo, katere storitve bodo vseeno izvajali?

Za jutri, 9. januarja 2024, je napovedana splošna stavka zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi sklepa glavnega odbora Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

Stavko so napovedali zaradi neizpolnjenih zavez iz sklenjenih sporazumov z vlado. 

Prvi del stavke se bo začel jutri, ob 7. uri in bo trajal do 21. ure, drugi del stavke pa se bo začel v ponedeljek, 15. januarja, ob 7. uri in bo trajal do sprejema sklepa o prenehanju stavke, ki ga sprejme glavni odbor sindikata.

Fides je vladi sicer že ob napovedi stavke 18. decembra posredoval predlog terminov za pogajanja, a se kljub sedmim predlogom pogajanja še niso začela.

Gre že za četrto napoved stavke sindikata Fides v mandatu vlade Roberta Goloba

Katere paciente bodo obravnavali kljub stavki?

V času zdravniške stavke se bodo izvajale zgolj tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt.

Janoš Vöröš, zdravnik družinske medicine v Zdravstvenem domu Murska Sobota, je za uredništvo povedal, da mu nastala situacija ni všeč:

»Glede na to, da smo napovedali stavko, moram povedati, da mi ni lepo, da smo v tej situaciji. 

Ampak vse respiratorne okužbe bomo obravnavali tudi v času stavke. Obravnavali bomo tudi vse kronične bolnike, pa tudi vse tiste prednostne bolnike, torej ljudi do 18. leta in nad 65. letom starosti.«

Razplet napovedane stavke še ni povsem jasen

Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, je povedal, da razplet napovedane stavke za zdaj še ni jasen, saj se vlada in Fides še nista sestala.

»Če stavka bo, bo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca vse organizirano na tak način, da noben pacient ne bo zavrnjen. Obravnavali bomo otroke, starejše, nosečnice in akutno obolele, za vse pa bo veljala tudi nujna medicinska pomoč. 

Normalno bodo delovale tudi vse referenčne ambulante. Če pa bo kateri od zdravnikov napovedal, da ne bi deloval, bodo pacienti pravočasno obveščeni in bodo dobili drugi termin o pregledu. Podatkov o številu stavkajočih v našem zdravstvenem domu tako za zdaj še nimamo,« je pojasnil Jus.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bo oskrba bolnikov čim manj motena

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bodo v času stavke zdravnikov izvajali vse tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja sli v smrt.

Izvajali bodo tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

»Delo bo organizirano tako, da bo zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov, saj se zavedamo, da smo javni zdravstveni zavod, ki opravlja dejavnost posebnega družbenega pomena in da smo tu zaradi bolnikov. 

Ambulantni pregledi in operativni posegi bodo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor v veliki večini potekali normalno, v posameznih primerih bodo pacienti obveščeni o odpovedi in novih terminih,« so pojasnili.

V ptujski bolnišnici se obnašajo v skladu s pravili stavke

Teodor Pevec, strokovni direktor ptujske bolnišnice, je povedal, da se v bolnišnici zaenkrat obnašajo v skladu s pravili stavke

To pomeni, da bodo obravnavali mlajše od 18 let in starejše od 65 let, ranljive skupine starejših, otrok, nosečnic in novorojenčkov:

»Takšno navodilo imajo vsi predstojniki in v okviru tega se bo po oddelkih in ambulantah različno delo organiziralo.«

Večjih zapletov jutri ne pričakujejo, problemi bodo nastali, če se bo stavka nadaljevala

Bolniki bodo prenaročeni: »Ker bo stavka enodnevna, nekih večjih zapletov ne pričakujem. Tudi tiste stvari, ki ne bodo narejene, bodo pravzaprav zelo hitro nadomeščene. Bolnikih bodo v nekaj mesecih, tudi tisti, ki so prenaročeni, obravnavani. 

»Problem se bo pojavil v naslednjem tednu, če bo stavka morda nadaljevala in trajala dlje časa. Tam pa začnejo potem stvari teči drugače, na slabše,« je opozoril.

Pevec je dodal, da je stavka odločitev vsakega zdravnika posebej, s tem vodstvo bolnišnice v smislu organizacije nima nič.

»To ni stavka proti pacientom, ampak stavka proti vladi, ki ne rešuje problemov«

Predsednik Fidesa Damjan Polh je na današnji izjavi za medije poudaril, da če tudi bi se danes sestali z vlado, najverjetneje ne bi prišli do sporazuma, »tako da jutri stavka najverjetneje bo«.

O izvajanju storitev pa: »Motnja v procesu bo. Stavka zdravnikov je zelo omejena, z enodnevno stavko velike motnje v procesu ne bomo naredili. Hujše bi bilo, če bi nas vlada ignorirala še naprej, saj načrtujemo zaostritev.

To ni stavka proti pacientom, ampak stavka proti vladi, ki ne rešuje problemov.«

Komentarji (1)

pohorskisvizec

Bogovi v belem! Sramota!

Starejše novice