Vir: Gibanje Svoboda Maribor
Tudi v Mariboru so se ob 7. uri odprla predčasna volišča, na katerih lahko občani oddajo glas za župana in tudi mestni svet. A je očitno na glasovnici za mestni svet prišlo do napake. Na glasovnici pred Gibanjem Svoboda namreč ni izžrebane številke 13.

Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo v teh dneh možnost, da na lokalnih volitvah glasujejo predčasno.

Zlasti v manjših občinah so za predčasno glasovanje predvideli en dan. V večjih, med njimi mestni občini Maribor, pa lahko volivke in volivci, ki želijo glas za župana, mestni svet in svete mestnih četrti oddati predčasno, to storijo danes, v sredo in četrtek med 7. in 19. uro, v razstavnem salonu Urban na Grajski ulici 7.

A se pri predčasnem glasovanju v Mariboru očitno zapleta. V Gibanju Svoboda Maribor so namreč ugotovili in javno opozorili na napako, do katere je prišlo na glasovnici za volitve mestnega sveta Mestne občine Maribor. Na glasovnici pred Gibanjem Svoboda namreč ni izžrebane številke 13.

Kam je izginila številka 13?

Na lokalnih volitvah namreč volivec praviloma prejme več glasovnic, in sicer za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti, za predstavnika narodnosti in za izvolitev predstavnika romske skupnosti. 

Danes pa so po začetku predčasnega glasovanja na lokalnih volitvah v Gibanju Svoboda Maribor opozorili na napako na glasovnici za volitve mestnega sveta. Na glasovnici pred Gibanjem Svoboda namreč ni izžrebane številke 13.

»Ves čas trajanja kampanje izrecno izpostavljamo, katera številka je bila izžrebana za izvolitev članic in članov mestnega sveta, sedaj pa številke 13 na glasovnici sploh ni. Zakon o volitvah pravi, da mora biti volja volivke oziroma volivca jasno izražena. Sprašujemo se, kako bo lahko jasno izražena, če številke Gibanja Svoboda na glasovnici sploh ni,« poudarjajo v Gibanju Svoboda Maribor.

Tako se sprašujejo, kako se je lahko kaj takega po več desetletjih svobodnih volitev v Sloveniji sploh zgodilo. Ob tem pa pričakujejo takojšnje uradno pojasnilo Državne volilne komisije in odgovor na to, »kako bodo zagotovili zakonite volitve v drugem največjem mestu v Sloveniji«.

Komentarji (1)

pohorskisvizec

O ti boga svoboda.golobčku zatožite!

Starejše novice