Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
V Mariboru napolnili šest novih umetniških ateljejev.

Mestna občina Maribor je v stavbi na Partizanski cesti v središču mesta uredila 13 umetniških ateljejev in junija objavila javni razpis za njihov brezplačen najem. Zaenkrat so izbrali šest umetnikov, ki so te dni začeli polniti svoje prostore.

Umetniški ateljeji se nahajajo v drugem nadstropju stavbe na Partizanski cesti 12 in zajemajo površino skupno več kot 420 kvadratnih metrov. Tu so bile prej pisarne ali pa prazni prostori.

Zaenkrat jih zasedajo umetniki Marijan Mirt, Alenka Spacal, Slađana Matić Trstenjak, Hana Repše, Petra Kapš in Aleksandra Saška Gruden, ki so dejavni na različnih umetniških področjih, od kiparstva in slikarstva do ilustracije.

Na razpis so na občini sicer prejeli 16 prijav, a ostali kandidati niso izpolnjevali pogojev ali pa so bili ponujeni prostori zanje preveliki.

»Razpis je bil dvodelen. Na eni strani smo ponujali prostore etabliranim umetnikom, drugi del pa je bil namenjen mlajšim, še ne tako uveljavljenim umetnikom in ravno ta segment je umanjkal,« je na današnji predstavitvi ateljejev povedal vodja občinskega urada za kulturo in mladino Klemen Brvar.

Razloge za manjši odziv mlajših umetnikov vidi v bojazni pred nezmožnostjo pokrivanja obratovalnih stroškov za prostor, saj so ti na plečih najemnikov. »Treba pa je iskati odgovore tudi v dejstvu, da mesto v preteklosti ni ustrezno skrbelo za prostore za ustvarjanje in so se ti umetniki že naselili kje drugje,« je dodal.

Župan Saša Arsenovič verjame, da bodo v prihodnje napolnili vseh 13 prostorov, tudi z mlajšimi ustvarjalci. »Umetnikom, ki so se že naselili, pa želim veliko ustvarjalne energije, navdiha in veselja pri delu,« je dejal.

Izbrani ustvarjalci so povedali, da so zelo zadovoljni s pridobljenimi prostori. Večina jih je doslej ustvarjala doma ali v premajhnih prostorih, ti ateljeji pa jim omogočajo, da se v delovnem času povsem posvetijo profesionalnemu delu in morda tudi širijo dejavnost. Po besedah kiparja Mirta je velik plus teh prostorov tudi dejstvo, da se nahajajo v središču mesta in so tako dostopni za obiskovalce.

V Mariboru je sicer že nekaj umetniških ateljejev, ki pa so na različnih lokacijah in večinoma dolgoročno zasedeni. Za gostujoče umetnike so na voljo tudi prostori v Vetrinjskem dvoru, ki jih razpisuje Narodni dom Maribor v okviru umetniških rezidenc.

Na razpis za omenjenih 13 umetniških rezidenc so se lahko prijavili ustvarjalci, dejavni na področjih vizualnih, intermedijskih in avdiovizualnih umetnosti ter oblikovanja, s stalnim ali začasnim bivališčem v Mestni občini Maribor in ki so vpisani v razvid samozaposlenih v kulturi pri ministrstvu za kulturo s takšnim poklicem.

Prostore je občina oddala uveljavljenim umetnikom za obdobje treh let, medtem ko je bil mlajšim umetnikom ponujen najem za eno leto.

Starejše novice