S prvim majem je začel veljati tako imenovani drugi protikorona paket, ki zvišuje povprečnino na 623,96 evra. V Skupnosti občin Slovenije pozdravljajo odločitev, toda opozarjajo še na druge probleme.

Spomnimo, lansko dogajanje okoli višine povprečnin je bilo precej burno. Takrat je sprva odbor državnega zbora za finance potrdil predlog poslanskih skupin SDS in NSi, da se povprečnina za občine zviša, nato pa so koalicijski poslanci vlade Marjana Šarca vseeno soglašali z znižanjem. Slednje je povzročilo nekaj nelagodja in razočaranja tudi pri županih podravskih občin.

Popravo tega je obljubila vlada Janeza Janše, ki je zvišanje povprečnine napovedala že v koalicijski pogodbi, sedaj je pa obljubo vendarle izpolnila. V veljavo je namreč stopil zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19 oziroma tako imenovani drugi protikorona paket, s katerim želi vlada zagotoviti likvidnost podjetij.

Obenem pa zakon prinaša tudi višje povprečnine za občine. Te bodo namesto 589,11 evra na prebivalca prejele 623,96 evra, pri čemer bo znesek veljal za celotno leto. 

Jevšek: Vlada je prisluhnila željam občin

V Skupnosti občin Slovenije, ki ji predseduje murskosoboški župan Aleksander Jevšek, povečanje povprečnin pozdravljajo, saj je bil to tudi njihov predlog vladi ob pripravi svežnja ukrepov za blažitev posledic epidemije. 

Ob tem pa poudarjajo, da bo potrebno po krizi sprejeti tudi zakon o zmanjševanju stroškov občin, ki je že v parlamentarnem postopku, pri katerem so sodelovali ob njegovem sestavljanju.

»Ta zakon prinaša še dodatni 30 milijonski prihranek občinam, ker je še vedno 60 občin, kljub povečanju povprečnin, podfinanciranih,« pojasnjuje Jevšek in dodaja, da morajo občine opravljati še določene zakonske obveznosti za državo. Pri tem spominja na breme povečanja plač v javnem sektorju, ki si ga je izboril javni sektor v pogajanjih s Šarčevo vlado.

»Sedaj bomo lahko lažje dihali,« še pravi, saj je ta kriza tudi občinam povzročila veliko finančnih preglavic in v Skupnosti občin Slovenije se na dnevni ravni pogovarjajo z vlado o tem, kako reševati posamezne probleme. Jevšek opozarja tudi na določene dodatne obremenitve, ki jih je država s protikoronsko zakonodajo prenesla na občine. Za vlado morajo tako občine obračunavati stroške, kot je recimo pri plačilih vrtca in tudi dodatek za nevarnost.

»Generalno gledano, pa prejšnji dve vladi nista prisluhnili željam občin, ta vlada pa je, in to je definitivno za pozdraviti,« ocenjuje, ampak poudarja, da je občinskih problematik še veliko, ki so se z leti samo še nalagale, zato tudi priznava, da jih je v tako kratkem času težko v hipu sanirati. 

Soboška občina bo iz naslova višjih povprečnin dobila letno okoli 650 tisoč evrov več denarja, ki ga bo po napovedih župana, namenila investicijam. Od teh sredstev pa bo šlo približno 260 tisoč evrov tudi za plače v javnem sektorju, še pravi Jevšek.

Za stroške občin država obljublja še več

Premier Janez Janša se je ob predstavitvi svežnja ukrepov, katerih del je tudi povečanje povprečnin, zahvalil županom, saj so po njegovih besedah v času epidemije koronavirusa občine odigrale zelo pomembno vlogo, da je življenje potekalo kolikor toliko normalno.

Ob tem je še dejal, da sredstva, ki jih bodo občine dobile iz naslova višjih povprečnin niso namenjena odpravljanju posledic epedemije. 

»V nadaljevanju bomo skušali skušali še vse stroške, ki so občinam nastali zaradi spopada z epidemijo, v okviru danih realnih možnosti, seveda nasloviti posebej,« je še napovedal predsednik vlade.

Starejše novice