Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo septembra povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Polna mesečna premija se bo podražila za 3,7 evra, in sicer z 31,97 na 35,67 evra. Predsednik uprave Aleš Mikeln je pojasnil, da je bilo višino premije nujno uskladiti z višjimi stroški zdravstvenih storitev. Cena mesečne premije pa se bo s triodstotnim popustom s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,6 evra, poroča STA.

Vzajemna je premijo nazadnje povišala marca letos

Na Vzajemni je imelo lani dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno 773.487 zavarovancev, od teh jih je 174.965 imelo višje stroške od letne premije, še poroča STA.

Zavarovalnica je letos zabeležila visoko rast stroškov zdravstvenih storitev tako zaradi povečanega obsega storitev kot tudi višjih cen storitev ter programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje, je pojasnil Mikeln in dodal: »Skoraj ni zdravstvene storitve, ki je ne doplačujemo«.

Vzajemna bi do konca leta beležila devetmilijonsko izgubo

Za letošnje leto so v poslovnem načrtu v skladu z napovedmi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstva za zdravje načrtovali 5,5-odstotno povečanje stroškov za zdravila in zdravstvene storitve.

A podatki za prve štiri mesece kažejo povišanje na ravni devetih odstotkov, kar po besedah Mikelna pomeni, da je Vzajemna v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležila že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju. Če premije ne bi povišali, bi Vzajemna do konca leta beležila devetmilijonsko izgubo, poroča STA.

»V zadnjih treh letih smo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pridelali 11,3 milijona evrov izgube, kar smo lahko kompenzirali z drugimi zavarovanji. Letos pa so stroški začeli tako naraščati, da smo se morali odločiti za ta dvig,« je dejal. Ob tem pa je še opomnil, da so se stroški v zdravstvu v zadnjih letih povečali skoraj za milijardo evrov.

Zavarovalnice niso vključene v določanje obsega in cen zdravstvenih storitev

Med drugim je bil Mikeln kritičen tudi do določanja obsega in cen zdravstvenih storitev, ki ga v splošnem dogovoru za zdravstvo opredelita Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvo, zavarovalnice pa pri tem niso vključene v pogajanja, še poroča STA.

Kot je dejal, se pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja manjšajo in se prenašajo na dopolnilno, pri nekaterih zdravstvenih storitvah, na primer pri presaditvi organov, tudi od 90 odstotkov.

Povišanje premij ne bi bilo potrebno

Vzajemnini izračuni kažejo, da sedanje povišanje premij ne bi bilo potrebno, če bi deleže bremen iz dopolnilnega zavarovanja popravili na stanje pred uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ, še poroča STA.

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice: Vzajemna, Adriatic Slovenica in Zavarovalnica Triglav. Mikeln verjame, da imajo ostale zavarovalnice podobne težave in zaradi povišanja premije pričakuje tudi povečano kroženje zavarovancev med zavarovalnicami.

Mikeln pa je ob tem napovedal tudi pogovore s pristojnimi za obvladovanje stroškov ter zagotavljanja dolgoročne stabilnosti zdravstvenega sistema. Povedal je tudi, da se je v tem tednu srečal z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Tomažem Pliberškom.

Komentarji (1)

Zasebni zdravniki (ni preverjeno)

Zakaj bi placevali 'zdravnisko mafijo'? ... grem k zasebnemu zdravniku

Starejše novice