Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Prvi begunci iz Ukrajine so že prispeli v Slovenijo, država pa je začela tudi zbiranje humanitarne pomoči. Kako smo na begunce pripravljeni v Mariboru?

Številni posamezniki in organizacije želijo pomagati državljanom Ukrajine, ki bežijo pred vojno, z zbiranjem humanitarne pomoči in tudi z organizacijo različnih vrst prevozov v Slovenijo.

Jelka Vrečko, vodja kabineta župana Mestne občine Maribor, je ob robu današnjega odprtja začasnega mlečno-mesnega paviljona osrednje Mariborske tržnice, pojasnila, da je včeraj župan Saša Arsenovič sklical Službo za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje, ki danes na štabu že sestankuje.

Tema, ki jo obravnavajo, je vezana predvsem na zagotavljanje humanitarne pomoči: 

»Torej na kak način bo mesto složno in povezano sodelovalo v zbiranju pomoči, kar od nas pričakuje tudi država,« je pojasnila in dodala: »V izdelavi je načrt priprave te pomoči, detektiranje lokacij, kjer se bodo različne vrste pomoči zbirale, in na kakšen način se bo zbiralo.«

Vse nadaljnje informacije bodo znane najverjetneje konec tega tedna, je še pojasnila.

Na vprašanje, koliko bi lahko sprejeli beguncev, odgovarja: »O tem, seveda, ne odločamo mi, ampak sodelujemo z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.« Pri tem pa je izpostavila: »Mesto se pripravlja sprejeti begunce in jih je pripravljeno sprejeti.«

Komentarji (3)

božidar (ni preverjeno)

morda ob svinjski farmi nardit barake

Jakove (ni preverjeno)

govno jedno.

In reply to by božidar (ni preverjeno)

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Kam jih pa boste dali? Za državljane ne delate (dovolj) stanovanjskih kompleksov, ni dovolj gradljivih parcel... Tule se bo pa sedaj takoj našlo. Super. Prostovoljstvo slovenčkov je vedno zavidljivo.

Starejše novice