Slika je simbolična.
Če bi bile volitve v Evropski parlament danes, bi največ volivcev prepričala opozicijska SDS, ki bi s štirimi mandati podvojila trenutno število svojih evroposlancev, je pokazala javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV.

Na STA poročajo o javnomnenjski raziskavi Mediane za POP TV, ki je pokazala, da če bi bile volitve v Evropski parlament danes, bi največ volivcev prepričala opozicijska SDS.

Pred SD se je uvrstila zunajparlamentarna stranka Vesna, pred Levico pa prav tako zunajparlamentarna Resnica.

Kako si sledijo?

Opozicijski stranki SDS, ki bi jo podprlo 21,7 odstotka vprašanih, sledi Gibanje Svoboda, ki je prepričalo 15,5 odstotka anketirancev. Sledita izenačeni NSi in Vesna, ki bi prejeli po 7,1 odstotka podpore, ter SD s 5,7-odstotno podporo.

Sledita zunajparlamentarni SLS s 3,3 odstotka in Resnica s 3,1 odstotka. Levico bi volilo tri odstotke vprašanih.

Piratsko stranko bi volilo 2,8 odstotka anketirancev, skupni listi strank DeSUS in Dobra država pa bi glas namenilo 2,6 odstotka sodelujočih v anketi.

Veliko jih še ne ve, katero stranko bi izbrali

Mesec in pol pred volitvami skoraj 15 odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi izbrali, 2,9 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 4,2 odstotka pa jih je odgovorilo, da ne bi volili, kažejo rezultati ankete.

Zmagala bi SDS, parlamentarna Levica ostala zunaj evropskega parlamenta

Brez upoštevanja neodločenih anketirancev bi na volitvah torej zmagala SDS in s štirimi mandati podvojila trenutno število svojih evroposlancev. Dva evropska poslanca bi ohranili v Gibanju Svoboda, v NSi pa enega.

Tudi v Vesni bi dobili en mandat. To po izsledkih raziskave velja tudi za Socialne demokrate, kar bi pomenilo prepolovitev njihovega trenutnega števila mandatov. Vsi ostali bi po tej raziskavi ostali brez svojega predstavnika v Evropskem parlamentu.

Mediana je raziskavo izvedla med 23. in 25. aprilom na reprezentativnem vzorcu 723 polnoletnih prebivalcev Slovenije. 

Komentarji (3)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Nic ne pomaga ce Mala hlapcevski yugovenija ima desnicarje v EU, dokler bo EU levuharsko vode bo sranje

pohorskisvizec

Levica je cokla Slovenije.

Astrofizik58 (ni preverjeno)

Žalostno je, da se ljudje odločajo med katastrofalno in še katastrofalnejšo politiko. Vsakomur bi moralo biti logično na osnovi dosedanjih izkušenj, da se na daleč izogne in SDS-u in Svobodi ne pa da jih še nagrajujete in hočete masovno pošiljat v EU.
Stranka VESNA, ki se je doslej zares izkazala z svojim delom, pa je deležna minimalne podpore volivcev, ki več kot očitno ne znajo razmišljat z svojo glavo ali pa jim je pač vseeno za vse kaj se dogaja okrog nas...

Starejše novice