Slika je simbolična.
Za evropske volitve potrjenih skupno 11 list kandidatov.

Med 6. in 9. junijem bo lahko svoje Evropske poslance zbiralo okrog 370 milijonov Evropejcev. Med njimi je tudi Slovenija, kjer bodo volitve v Evropski parlament potekale 9. junija.

Državna volilna komisija je danes potrdila še zadnje tri pravočasno vložene kandidatne liste za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, eno pa je zavrnila. 

Na volitvah bo nastopilo 11 list: NSi, Vesna, SLS, SD, Gibanje Svoboda, SDS, Levica, Resnica, skupna lista strank DeSUS in Dobra država, Zeleni Slovenije in Nič od tega.

Zavrnili listo Piratske stranke Slovenije

Kot so sporočili iz DVK, predlogu liste, ki ga je v petek zvečer vložila Piratska stranka Slovenije, ni bilo priloženo zadostno število podpisov podpore volivcev, zato je DVK listo zavrnila.

V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament lahko politična stranka vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj 1000 volivcev, Piratska stranka pa je predlagani listi priložila 903 obrazce s podpisi podpore volivcev.

Državna volilna komisija je tako listo zvrnila. Zoper odločbo o zavrnitvi liste kandidatov se lahko v 48 urah po prejemu odločbe vloži pritožba na vrhovno sodišče. Sodišče mora o pritožbi odločiti najpozneje v 48 urah po prejemu pritožbe, so pojasnili v DVK.

Člani DVK so danes med drugim razpravljali tudi o vsebini glasovnice oz. izpisu imen kandidatnih list na glasovnici. Po zakonu o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament glasovnica vsebuje ime, skrajšano ime ali kratico imena in znak politične stranke, kar pomeni, da morajo biti imena političnih strank na glasovnici zapisana v celoti, kot so določena v registru političnih strank, so navedli v DVK.

Komentarji (2)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Kdor koli ze bo en kurac bo lahko spremenil.

orožnik (ni preverjeno)

V Evropi se prebuja desnica, ki se zavzema za evropske, krščanske vrednote in tradicionalne družine (ženska-moški-otroci), ne pa za nekih 60 različnih spolov, še najbolj pa bo (je) škodilo levičarjem uvažanje migrantskih hord iz tretjega sveta, ki se ne bodo nikoli asimilirali v naš način življenja. V evropskih mestih so že četrti z šeriat priseljenci (mnogoženstvo, dogovorjene poroke z mladoletnicami), kjer država nima več nobenega nadzora, razen, da jim šiba socialo.

Starejše novice