Slika je simbolična (foto: Bobo).
Minister Aleksander Jevšek s predstavniki podravske regije o novi finančni perspektivi.

Predstavniki Sveta podravske regije, Razvojnega sveta regije in Regijske razvojne mreže so danes v Račah gostili ministra za kohezijo in regionalno politiko Aleksandra Jevška

Govora je bilo o izvajanju kohezijske politike v obdobju zaključevanja stare in v novi finančni perspektivi, in sicer v luči skladnejšega regionalnega razvoja.

Regija je bila zelo uspešna

Kot je povedal minister Jevšek, so s predstavniki občin, gospodarstva in razvojnih inštitucij v podravski regiji potegnili črto pod minulo finančno perspektivo in ugotovili, da je bila regija zelo uspešna zlasti na področji Interreg projektov. Izkazala se je že tudi v novi finančni perspektivi.

Po njegovih besedah iztekajočo perspektivo uspešno zapirajo tudi na državni ravni, v njej pa so praktično ves denar, ki je bil na voljo, gre za okoli 3,3 milijarde evrov, koristno porabili, kar pomeni, da je bila Slovenija med uspešnejšimi državami Evropske unije.

Razpravljali so o prihodnjem potencialu regije

Na današnjem sestanku so se zato že ozrli v prihodnost, predvsem, kako tej regiji in vsem ostalim dati večjo moč. Kot je spomnil Jevšek, je bilo to tudi sporočilo sveta ministrov za kohezijo, ki so prejšnji teden razpravljali o tem, kako še dodatno krepiti regije, tako finančno kot tudi kadrovsko.

»Tukaj nas čaka veliko dela, tudi v kontekstu novega zakona o skladnem regionalnem razvoju, pri katerem so sodelovali predstavniki razvojnih agencij, občin, regij, gospodarstva in obrti. Prepričan sem, da bo prihodnje leto, ko bo predlog zakona prišel v parlamentarno proceduro, ta tak, da bo preprečeval centralizacijo države in pospeševal skladen regionalni razvoj, saj z njim ta trenutek v Sloveniji še ne moremo biti zadovoljni,« je dejal Jevšek.

Pomembno je, da imajo vse regije v Sloveniji enak dostop do sredstev

Ko so pripravljali program za novo finančno perspektivo, je bila po njegovih besedah upravičena kritika zahodnega dela države, katerega del je tudi Ljubljana, da prejmejo le 30 odstotkov sredstev, medtem ko vzhod prejme kar 70 odstotkov denarja. 

Po njegovem je namreč nekaj občin na zahodu slabše razvitih od tistih na vzhodu, zato bi bilo nepošteno, če ne bi imele enakega dostopa do evropskega denarja.

Projekti v preteklem obdobju v skupni vrednosti 390 milijonov evrov

Po besedah v. d. direktorice Regionalne razvojne agencije za Podravje-Maribor Karmen Razlag so v preteklem obdobju uspešno kandidirali s 1421 projekti v skupni vrednosti okoli 390 milijonov evrov, preko sklada sektorskih projektov pa so pridobili še dodatnih 370 milijonov evrov.

Kot je povedal vodja sektorja za regionalni razvoj na razvojni agenciji Boris Keuc, v sklopu novega obdobja do leta 2027 pričakujejo še nekoliko višjo vsoto. Za zdaj imajo sicer že zagotovljenih 90 milijonov evrov iz dogovora za razvoj regij, kjer velikega vpliva na vsebine v regiji niso imeli.

»Delno so tiste prave, kot je recimo oskrba s pitno vodo, saj imamo kar štiri velike sisteme, za katere potrebujemo bistveno več denarja, kot ga je zdaj na voljo. Imamo še kar nekaj občin, ki bi se lotile gradenj čistilih naprav, prav tako je kar dosti denarja za krepitev kolesarskih povezav in še nekaj za zeleno infrastrukturo,« je dejal Keuc.

Nekateri projekti se bodo začeli že januarja

Za ostala evropska sredstva razpisi prav tako že potekajo, je dejal in spomnil, da je bil prvi med temi projekt Poni za razvoj podjetništva, kjer so bili uspešni tudi za izvajanje v naslednjih treh letih. Na ostale razpise še čakajo, minister Jevšek pa naj bi jim obljubil, da bodo nekateri luč sveta ugledali že januarja.

Potrebe po javni infrastrukturi še vedno velike

Po besedah predsednika Sveta podravske regije Danijela Vrbnjaka, sicer župana Ormoža, so potrebe v občinah, predvsem kar se tiče javne infrastrukture, še vedno velike, a se je treba soočiti tudi z drugimi razvojnimi projekti. Gre zlasti za dodatno rast gospodarskega področja, saj si prizadevajo za zadržanje ljudi v regiji.

V Ormožu so bili po njegovih besedah pri tem v zadnjem obdobju uspešni, saj so prišli tako do evropskih sredstev za gradnjo podjetniškega inkubatorja kot za komunalno opremljanje obrtnih con.

Komentarji (2)

Nezakonite gradnje (ni preverjeno)

24sata/sve-je-spremno-za-rusenje-vile-frane-barbarica-bageri-cekaju-dok-radnici-uklanjaju-stolariju

Propadli posli (ni preverjeno)

oe24at/businesslive/unternehmen/naechste-benko-bombe-signa-ceo-fristlos-gekuendigt

Starejše novice