Murskosoboški policisti so včeraj na mejnem prehodu Dolga vas ujeli dva Maročana, ki sta v prtljažniku avtomobila prevažala deset migrantov. Notranji minister je obiskal mejna prehoda na slovensko-madžarski meji in napovedal podaljšanje nadzora.

Danes je šesti dan, odkar je Slovenija na meji z Madžarsko in Hrvaško ponovno uvedla nadzor. Kot smo lahko prepričali na terenu, imajo kar nekaj dela.

Tako so murskosoboški policisti včeraj zvečer ujeli dva državljana Maroka, ki sta v osebnem avtomobilu italijanskih registrskih označb prevažala deset prebežnikov, prav tako državljanov Maroka.

Zaznali so ju že na mejnem prehodu Pince, od koder sta želela pobegniti proti mejnemu prehodu Dolga vas, kjer sta migrante tudi odložila. Načrte so jim prestregli policisti, ki so ju v bližini mejnega prehoda Dolga vas nato tudi ujeli in jima odvzeli prostost.

Minister je z delom policistov zadovoljen

Notranji minister Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle sta si danes na mejnih prehodih z Madžarsko ogledala razmere na terenu. 

Minister Poklukar je dejal, da je s potekom dela na meji z Madžarsko zadovoljen.

Najbolj ga veseli, da obmejno prebivalstvo tako na slovenski, madžarski kot tudi na hrvaški strani nima večjih težav s prehajanjem državne meje in tako večji zapleti ne nastajajo.

Koliko dela so imeli murskosoboški policisti od uvedbe nadzora?

Mejna prehoda Pince in Dolga vas sta sicer manj obremenjena mejna prehoda, kar se tiče nedovoljenih prestopov meje. Slovenski policisti so letos zabeležili že skoraj 50 tisoč nezakonitih prehodov, od tega na slovensko-madžarski meji le 950, kar predstavlja dva odstotka vseh oseb, ki so prestopile mejo na nezakonit način.

Policisti policijske uprave Murska Sobota so v času sprejetja ukrepa zavrnili vstop 13 osebam, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop v Republiko Slovenijo. S področja čezmejne kriminalitete pa so odkrili šest kaznivih dejanj in prekrškov.

Ponovna uvedba nadzora razburja voznike

Medtem, ko je minister za notranje zadeve zadovoljen z delom policistov in uvedbo nadzora, ki je v luči nedavnih terorističnih napadov v nekaterih članicah Evropske unije nujno potreben, pa so nekateri vozniki drugačnega mnenja.

Nekaterim se namreč potovalni čas po novem kar krepko podaljša, zato slovensko-madžarsko mejo raje prečkajo na starih mejnih prehodih, kjer pa ni stalnega nadzora.

Za skupno mizo prihodnji teden notranji ministri sosednjih držav

Kot je povedal zunanji minister Poklukar, ostaja stopnja teroristične ogroženosti v nekaterih evropskih državah visoka, medtem ko je v Sloveniji srednja. Prav v luči tega se bo 2. novembra v Trstu sestal z italijanskim in hrvaškim kolegom, s katerima se bo pogovarjal o grožnji terorizma in ukrepih, ki jih vzpostavljajo na meji, kot tudi v sami regiji.

Starejše novice