Foto: Narodni dom Maribor
Z balkonov v središču Maribora se je danes okoli poldneva zaslišala glasba v živo. Z akcijo je Narodni dom Maribor opozoril na nujnost takojšnjega odprtja dvoran.

Ste prisluhnili glasbi, ki je danes zazvenela po Mariboru z balkonov Rotovža, mariborskega gradu, na Poštni in Gosposki ulici? Ali pa ritmom vrhunskih tolkalcev, ki so se širili iz vlaka Jurčka?

V Mariboru ni bilo koncertov vse od lanskega Festivala Lent in Festivala Maribor. Ljubitelji glasbe so se morali zadovoljiti s spletnimi posnetki koncertov. V Narodnem domu Maribor pravijo: »Dovolj je!«

»Skrajni čas je za odpiranje dvoran, za takšne rešitve, ki bodo tudi v zaostrenih razmerah glasbenim in drugim kulturnim ustvarjalcem omogočale delovanje, ljudem pa obiskovanje kulturnih prireditev. Seveda, varno, brez nevarnosti za širjenje bolezni, z vsemi potrebnimi ukrepi,« sporočajo iz Narodnega doma.  

Čas je za vrnitev prireditev z občinstvom

V Narodnem domu je bilo pestro tudi v času epidemije in zaprtja dvoran. Med drugim so izvajali odmeven cikel kulturnih prireditev na medmrežju, ki so ga poimenovali Awwwditorij. A poudarjajo, da so potrebni tudi koncerti v živo.

»Če želimo, da slovenska umetnost in ustvarjalnost ne zamreta, če želimo, da slovenski kulturni sektor preživi, se morajo vrniti prireditve z občinstvom. Nemudoma. Skrajni čas je – pet pred dvanajsto!« so jasni. 

Foto: Narodni dom Maribor

Dramilo in opozorilo

Koncerti, ki so zazveneli na mariborskih ulicah in trgih torej niso bili le za zabavo. »So dramilo in opozorilo,« sporočajo v Narodnem domu in dodajajo: »Ker vemo, da pisanje pisem, opozarjanje in pritoževanje na socialnih omrežjih niso dovolj. Ker se je za kulturo treba boriti.«

Nastopali so:

  • Trobilni kvintet BBS – balkon Pokrajinskega muzeja
  • Borut Mori – balkon vogal Slovenska - Gosposka ulica 
  • Igor Leonardi – balkon Poštna ulica 1 
  • Vasja Bajde & Zala Bajde – balkon Rotovža
  • Blaž Korez in bobnarji Plesne izbe – vlakec Jurček (okoli Maistrovega in Slomškovega trga) 
Foto: Narodni dom Maribor
Foto: Narodni dom Maribor
Foto: Narodni dom Maribor

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborcan1970 (nepreverjen)

Odlična ideja in izvedba. Pohvalno!

baba od župana (nepreverjen)

moraš biti pa res prizadet da poslušaš tako sranje
Glasba brez mešalne mize in audio tehnikov je do kurza

Starejše novice