Mariborinfo podkast #1, gost: Tine Matjašič, pevec mariborske skate punk zasedbe Alo!Stari, ki letos obeležuje 5. obletnico delovanja. Rojstni dan bodo obeležili dvakrat – v Ljubljani in v Mariboru.

Sem prii, nič ti neom! Takšen naslov nosi drugi album mariborskih skate punkerjev Alo!Stari, ki letos obeležujejo petletnico obstoja. 

Zakaj so ravno to mariborsko frazo izbrali za naslov? 

»Spomnili smo se, ko smo hodili ob vikendih ven, pa v park, in če si slišal ta famozni 'Sem prii, nič ti neom' … Joj, upal si samo, da ne boš kaj 'fasal',« je povedal pevec skupine Tine Matjašič. S tem v mislih so se lotili tudi oblikovanja naslovnice: »Dva 'pubeca', še niti ne dovolj odrasla, da bi karkoli spoznala o svetu, pa že glavna na vasi.«

V Mariborinfo podkastu #1 se je dotaknil ostalih mariborskih rekov, pisanju v domačem narečju in uporabe kletvic v njihovih pesmih. 

Spregovoril je tudi o uporabi umetne inteligence v glasbi, nepričakovanem uspehu komada Nea vem kam, kaj je tisto najpomembnejše, kar so naučili v zadnjih petih letih in kako bodo proslavili peti rojstni dan. 

Zaupal nam, ali kdo v skupini zamuja na vaje in kateremu članu banda bi prepustil varstvo svojih otrok. 

»Najboljše stvari napišeš, ko si najbolj zlomljen«

V repertoarju skupine Alo!Stari ni veliko ljubezenskih pesmi. »V bistvu imamo samo en prav ljubezenski komad, ki na pozitiven način govori o ljubezni,« pravi Matjašič. Zakaj o ljubezenski izkušnji pogosteje govorijo negativno?

»Najboljše stvari napišeš, ko si najbolj zlomljen,« pojasnjuje. 

Ne glede na to, ali gre za ljubezenski komad ali ne, bodo Alo!Stari v svojih besedili vedno vsaj malo družbeno ali samokritični. 

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

'Pubeca' z naslovnice generirana z umetno inteligenco

Naslovnico novega albuma so zgenerirali z umetno inteligenco. Zakaj? »V danem trenutku je bila tista rešilna bilka,« pravi Matjašič. »Mi smo taki band, da si po mojem to lahko privoščimo, ker se znamo iz tega tudi hecati,« dodaja. 

Dandanes se na spletu pojavlja veliko priredb, ustvarjenih z umetno inteligenco, tudi »nove« skladbe že pokojnih glasbenikov. Kako gledajo na uporabo umetne inteligence v glasbi? »Upam, da se bo nekaj naredilo glede tega, da se bo lahko strogo ločilo, kaj je umetna inteligenca. Neka omejitev se mora definitivno postaviti,« pravi Matjašič.

Čeprav živimo v izrazito digitalni dobi, imajo Alo!Stari veliko povpraševanje po vinilkah. »Dosti večjo težo dobi glasba, če je na nekem mediju,« meni Matjašič: »Glasba, ki je bazirana na 'streamingih', zelo hitro pride in zelo hitro se pozabi.«

»Sem prii, nič ti neom,« pravita 'pubeca' z naslovnice novega albuma, ki sta bila zgenerirana s pomočjo umetne inteligence.

Za rojstni dan pripravili dva koncerta – »enega za prijatelje, enega za družino«

Novi album bodo v živo predstavili na dveh rojstnodnevnih koncertih - 18. aprila v ljubljanski Cvetličarni, 26. aprila na Štuku v Mariboru. Zakaj so se odločili nastopiti dvakrat?

»V Ljubljani kot centru Sloveniji res moramo, ker koncentriramo po celi Sloveniji in je Ljubljana neki epi center vsega dogajanja. Po drugi strani pa je Maribor naše mesto – mesto, kjer smo odraščali in tukaj moramo vedno nekaj narediti. Ne samo zato, ker moramo, ampak ker hočemo.« 

Vabi vse oboževalce, da pridejo na njihov koncert in se odklopijo in pozabijo na vse, kar jih žre čez teden: »Ker na naš koncert prideš ravno zaradi tega, da pozabiš, da se odklopiš, da daš tukaj slabo energijo ven in da si enostavno vzameš dan za sebe in uživaš.«

Karakterno različni, a jih združuje ljubezen do glasbe

V skupini jih je pet in kot pravi Matjašič, se med seboj zelo razlikujejo: »Skupno področje nam je glasba, tukaj se res dobro ujamemo. Karakterno pa si ne bi mogli biti bolj različni. Vsak ima nek svoj pogled na svet.« 

Po petih letih glasbene poti v skupini Alo!Stari ne bi spremenili ničesar. »Naučili smo se to, da si znamo bolj prisluhniti med seboj,« pravi Matjašič: »In znamo hitro priti do nekega rezultata.«

Za konec smo našega sogovornika prosili, da izbere naslov tega podkasta, ki smo ga posneli v mirnem okolju pod Pohorjem. Kakšno ime je izbral? 

Komentarji (3)

44 (ni preverjeno)

veliko uspeha se dalje

kar_nekdo

Bravo pubeci!
Se vidimo 26.4. na Štuku!!!

Kristus Bog (ni preverjeno)

Uličari!

Starejše novice