Tudi letos bo v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah tradicionalna večdnevna prireditev TrojicaFest. Posebna gostja dogodka bo nekdanja evrovizijska zmagovalka, ki je leta 2016 ganila s pesmijo o grozotah vojne. Danes je tudi sama begunka.

Leta 2016 je ukrajinska pevka Jamala zastopala Ukrajino na tekmovanju za pesem Evrovizije v Stockholmu. S pesmijo 1944 je ganila poslušalce in zmagala. 

Dober mesec po letošnji Evrovoziji, bo Jamala obiskala Slovenijo.16. junija bo posebna gostja letošnjega TrojicaFesta, ki poteka v sklopu občinskega praznika občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

»V Sveti Trojici bomo del prav posebnega koncerta, saj je Jamala v zadnjih mesecih ena izmed glavnih ambasadork, ki opozarja na razmere v Ukrajini,« pravi trojiški župan David Klobasa.

Kot pravi, se ves čas trudijo, da je TrojicaFest več kot pa samo zabava. Opozarjati želijo tudi na družbene situacije, delovati humanitarno, ali pa ozaveščati ljudi. Zato to se odločili, da je Jamala v tem trenutku ena najbolj primernih gostij.

S koncertom želijo opozoriti na grozote vojne

»Jamali, predstavnici Ukrajine, ki ji je zmago na Eurosongu prinesla pesem, v kateri pripoveduje zgodbo svoje babice, ta je preživela vojno leta 1944, se leta 2016 še sanjalo ni, da bo babičino zgodbo doživela nekaj let kasneje tudi sama in tako postala ena od vojnih begunk, ki je s svojimi otroki pobegnila v Turčijo,« ob tem dodaja Klobasa.

Kot pravi, želijo s koncertom na svoj način pomagati in opozoriti na grozote, ki se dogajajo le 600 kilometrov vstran.

Velika otvoritvena slovesnost s koncertom Jamale se bo pričela 16. junija ob 20.00. »Takega koncerta, ne samo pri nas, ampak v širši okolici ni bilo,« je za Mariborinfo povedal župan.  

TrojicaFest bo sicer poskrbela za veliko znanih imen. Prvi dan bo nastopila tudi Helena Blagne, dan kasneje Manouche in Cubismo. V soboto, 18. junija, bodo nastopili Tabu in Nika Zorjan, zadnji dan festivala pa še Il Divji in Tanja Žagar. 

Tudi letos bo na ogled veličastno 'Razsvetljenje'. Gre za avdiovizualni spektakel s projekcijo na pročelju tamkajšnje znamenite baročne cerkve. Projekcija Razsvetljenje bo na ogled vse štiri večere.

To si sicer ni vse, kar bo ponudil letošnji TrojicaFest. Dodatna presenečenja bodo razkrili čez kakšen mesec dni. 

»Jaz mislim, da smo zelo usmerjeno nastavili celotni koncept,« je povedal Klobasa. Poudarja, da so koncerti brezplačni: »Gre za naš občinski praznik, tako da to podarjamo občanom in vsem obiskovalcem.«

Letošnji TrojicaFest bo tako še dodatno prispeval k cilju, da Sveta Trojica postane družabno središče Slovenskih goric. 

Ukrajinska pesem z Evrovizije aktualna bolj kot kadarkoli prej

Jamala v pesmi 1944 prepeva o deportaciji krimskih Tatarov v času vladavine sovjetskega voditelja Stalina. Ta je ob obtožbah sodelovanja z nacisti deportiral 240.000 Tatarov oziroma skoraj celotno skupnost na Krimu v osrednjo Azijo in druge odročne predele Sovjetske zveze. Zaradi grozljivih življenjskih razmer je umrla skoraj polovica deportirancev.

Pesem priča o grozotah, ki jih je doživela njena prababica skupaj s štirimi sinovi in hčerjo, medtem ko se je njen mož boril proti nacistom v vrstah Rdeče armade.

Prevod pesmi se glasi: »Tujci pridejo v vaše hiše, vas ubijejo in rečejo, da niso krivi. Kje je vaš razum in srce? Človeštvo joče. Mislite, da ste bogovi, a vsi umirajo. Lahko bi zgradili prihodnost, kjer so ljudje svobodni, živijo in ljubijo najsrečnejše čase.«

Čeprav je pesem izšla pred skoraj šestimi leti, se je pod skladbo na YouTubu v zadnjih dnevih nabralo mnogo komentarjev, v katerih ljudje izražajo podporo Ukrajini.

Jamala zbežala iz Kijeva

Danes je pevka tudi sama begunka, ki je morala svoje staro življenje pustiti za seboj. Skupaj z otokoma je zapustila Kijev, medtem ko je njen mož ostal in se bori za Ukrajino. Pevka je najprej zbežala v Romunijo in od tam odpotovala v Turčijo, v Istanbul, kjer živi njena sestra. 

Z ukrajinsko zastavo v roki se je pred mesecem udeležila nemškega evrovizijskega predizbora, kjer je odpela pesem 1944.

Komentarji (7)

JON (ni preverjeno)

Ta županček klobasa je svojega denarja vreden. Samo promovira se nekom, ki je v veliki stiski. Kmetek pač.

Katja7 (ni preverjeno)

Ne pisat bedarij in laži.Klobasa je super dečko.Ti ne bi škodilo,da malo razširiš obzorja in se zapelješ do Trojice.Ta župan je postavil svojo občino konkretno visoko.Se vsaj ve,kam je vložen naš,davkoplačevalski denar,za razliko od mnogih drugih županov,ki prakticirajo mafijsko balkanske posle.

In reply to by JON (ni preverjeno)

JON (ni preverjeno)

E ti Katja ne flancaj osebno ga poznam. Ne rabiš delat neke neumestne primerjave. Drugače pa boš mojo razmišljanje spoznala na naslednjih županskih volitvah.

In reply to by Katja7 (ni preverjeno)

Mestjanar (ni preverjeno)

Pred nekaj dnevi je bil na DW (Deutshe Welle) prispevek o Jamali, ki z otrokoma trenutno živi kot begunka pri svoji sestri v Istanbulu. Z njima ne upa več na sprehod ob obali in mestu, ker je tam vse več in več ruskih "turistov", saj TUR ni uvedla sankcij proti RUS. Kakšen je ta občutek nelagodja in strahu ob dejstvu, da te masovno obkrožajo tisti, katerih sonarodnjaki iztrebljajo tvojo nacijo na domačem pragu, si verjetno lahko le mislimo. Vo srečo Jamali, otrokoma, predvsem pa njenemu soprogu, da preživi ta masaker in s soborci izbori zmago nad krvoločnim sovragom. TrojicaFest pa bo z napovedanimi dokaj kvalitetnimi izvajalci vse 4 dni verjetno lepo zaseden z obiskovalci. Že sedaj pa vse pohvale županu in ekipi za organizacijo tega dogodka.

Surfeiter (ni preverjeno)

Z

In reply to by Mestjanar (ni preverjeno)

JON (ni preverjeno)

Ti nikoli ne boš mestjanar ker preveč kmečko razmišljaš.

In reply to by Mestjanar (ni preverjeno)

Marina Rose (ni preverjeno)

Pozdravljeni
Moje ime je Curman Ksenija, stara 70 let in sem trenutno bolna in glede na starost in trenutno zdravstveno stanje želim podariti svoje premoženje. Imam veliko vsoto 600.000 evrov, ki bi vam jo rad dal na razpolago z donacijo, da bi lahko opravljali dela dobre volje.
Elektronski naslov: [email protected]

Prosim odgovori mi

Starejše novice