Posnetek zaslona.
Kaj je ŠČ, kdo je traktor in kdo je mama? Zmagovalna skladba hrvaškega izbora za Pesem Evrovizije je dvignila ogromno prahu. Odzivi ne bi mogli biti bolj različni – od navdušenja do pozivov k diskvalifikaciji. A kaj je sploh pomen nenavadne pesmi?

Reška skupina Let 3 je na letošnji Dori prepričljivo pometla s konkurenco. Posebneži so s kontroverzno predstavitvijo skladbe premagali 17 drugih nastopajočih in z 279 točkami prepričali tako žirijo kot občinstvo.

A zmaga pesmi z naslovom Mama ŠČ in njihov šokantni odrski nastop močno odmevata po družbenih omrežjih. Pesem je sprožila je prave prepire o tem, ali so naši južni sosedje izbrali dobro pesem ali ne. Nekateri goreči evrovizijski pristaši so pozvali celo k diskvalifikaciji Hrvaške. 

Ne le besedilo, 'pestre' so bile tudi oprave glasbenikov. Člani zasedbe so bili med nastopom oblečeni v stilizirane vojaške uniforme in naličeni, pod uniformami so imeli korzete in v zadnjice zataknjene rdeče vrtnice. Eden od njih je imitiral Lenina ter v rokah držal raketi.  

»Mama ŠČ je božja pesem, naš nastop bo zagotovo zabeležen v učbenikih,« je po zmagi v Opatiji dejal pevec skupine Zoran Prodanović – Prle. 

Nenavadna pesem, ki skriva politično sporočilo

Skupina Let 3 je znana po provokativnih in družbeno kritičnih besedilih, velikokrat pa na nastopih presenečajo z nenavadnimi opravami in tudi z goloto. Tudi zmagovalna pesem letošnje Dore ima provokativno vsebino. 

Let 3 so že pred nastopom na Dori za N1 dejali, da so ljudje morda dobro prepoznali, da pesem govori o Putinu. 

»Želimo poslati sporočilo tistim, ki mislijo, da je planet njihova igrača in z vsemi upravljajo kot z marionetami, trenutno pa je Putin izrazit maneken tega stila, zato smo bili na vrsti, da mu posvetimo pesem,« je povedal basist Damir Martinović – Mrle.

Naslov pesmi lahko pomeni starodavno abecedo, krvno skupino šč, vzdih ob orgazmu ali pa meditacijo, so za N1 razložili pomen naslova 'Mama ŠČ'.

Kaj je ŠČ, kdo je traktor in kdo je mama?

Po zmagi pesmi Mama ŠČ se je na družbenih medijih razvnela razprava o tem, kaj pravzaprav sploh pomeni nenavadno besedilo pesmi. Profesor s Fakultete za politične vede Hrvoje Cvijanović je na Facebooku objavil zapis, v katerem je pojasnil pomen.

Kot je zapisal, je pesem odgovor na aktualno rusko agresijo. ŠČ se nanaša na rusko črko Щ. V pesmi je večkrat omenjena mati: 'Mama kupila traktora, Mama ljubila morona'. Kot pojasnjuje profesor, je mama kot mati Rusija, Belorusija pa traktor. 

»Skratka, mati Rusija ljubi bedaka – Putina,« je zapisal. Mati Rusija je kupila traktor (Belorusijo) in širi agresijo ter zlo. Ob tem spomni, da je Putinu za 70. rojstni beloruski predsednik Aleksander Lukašenko podaril traktor.

»Mati Rusija ljubi bedaka – Putina, malega krokodiljega psihopata, ki grozi z armagedonom, zaradi katerega gre mali človek v vojno,« je povzel. 

Nekateri so ob tem izpostavili še, da je krokodil droga, po kateri se ljudje obnašajo »kot zombiji«. 

Skupina z dolgim seznamom kontroverznih dejanj

Hrvaška rokovska skupina je bila ustanovljena leta 1987 na Reki. Skupina je znana po svojih kontroverznih in včasih nespodobnih nastopih. Njihov album Nečuveno je bil pravzaprav CD, na katerem ni bilo posneto nič. Kljub temu so prodali 350 izvodov. 

Naslednji album Jedina je bil najprej posnet le v enem izvodu, ki ga skupina ni hotela prodati ali distribuirati, vendar se je založba odločila album izdati v nekoliko drugačni različici. Zaradi tega je skupina protestno uprizorila lažni samomor s streljanjem na Trgu bana Jelačića v Zagrebu.

Konec leta 2000 je skupina odkrila kip z imenom Babin kurac. Spomenik je bil visok štiri metre in izdelan iz brona, upodablja pa babico v obleki z oprsjem, brki in en meter dolgim penisom.

Decembra 2006 je policija sankcionirala skupino po koncertu na prostem v Varaždinu, ki je vključeval goloto. Obramba skupine, da niso bili goli, ker so imeli v zadnjici zamaške, sodnika ni prepričala. 

Našteto je le majhen del kontroverznih dejanj, ki so si jih privoščili v času delovanja skupine. 

Let 3 pred 17 leti v videospotu pesmi, ki jo je Severina pela na Evroviziji

Po zmagi skupine Let 3 na Dori se je marsikdo spomnil videospota za pesem Moja štikla, s katerim je Severina leta 2006 zastopala Hrvaško na Evroviziji. Tudi Severina je pred izborom na družbenih omrežjih razkrila, da navija za Let 3.

Let 3 so namreč nastopili v videospotu za pesem Moja štikla, a člani skupine s Severino na Evroviziji niso nastopili.

Komentarji (9)

Default (ni preverjeno)

Evo, tu se kaze ustaska kultura.

SLO (ni preverjeno)

Eto to je zagotovo zmagovalna pesem za pesem evrovizije 2023. Je že tradicija, da na tem mavričnem 'festivalu' zmagujejo primitivne pesmi.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

vaška pesem bo sigurno zmagala na pesmi Evrovizije
Naši plagiat pa bi morali diskvalicirati na odru prireditve
Naša pesem je res poden od podna
Drugo leto bo pesem evrovizije
v Zagrebu - vatroslav lisinski dvorana

pohorskisvizec

Surfić bo navdušen, sploh, roža v anusu!

Francek Bobikan (ni preverjeno)

Ejjjj, vejjjj ti ga je tou pravi komad od komada....pesem od pesmi isto ve kak Diridiridonda ukrast ču te ja moja mala bjonda. ihaaaaa idem v srido na živinski sajam, dolazi i Mula.

Surfeiter (ni preverjeno)

Bravo Hrvati
naša pesem je nasproti vaši
pravo
Sranje
Živeli Hrvati

Mišo (ni preverjeno)

Glavno da ti lahko pljuvaš po o Slovencih ne,zato ti je všeč hrvaška pesem.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Bravo Plenkovič
Dole golub

In reply to by Mišo (ni preverjeno)

Mišo (ni preverjeno)

Vsa čast jim,imajo jajca ob vsej zaljubljenosti v Putina,vojnega zločinca,je to prava provokacija za pro ruske hlapce. Pa Hrvati končno gredo malo ven iz svojih okvirjev tečno tečnih balad.

Starejše novice