Slika je simbolična (foto: Bobo).
Vladna odločitev o vzpostavitvi azilnega doma na območju Obrežja in Središča ob Dravi vzbuja veliko prahu. Zato smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo to odločitev. Poglejte, kaj smo ugotovili.

Odločitev vlade, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata začasni izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje ter Središče ob Dravi, je sprožila val zaskrbljenosti in odpora med prebivalci občin, ki bodo postale domovanje azilnega doma.

Medtem ko vlada zagovarja svojo odločitev z argumentom o humanitarni pomoči in ustreznem urejanju migrantskih tokov, pa so se občani odločno postavili na drugo stran te razprave. Izražajo namreč pomisleke glede povečanega tveganja za varnost in javni red.

Razdeljenost v mnenjih odraža širšo razpravo, ki se odvija po vsej državi, glede odgovornosti Slovenije do ljudi v stiski ter hkrati do lastnih državljanov.

Ker gre za odločitve, ki bodo imele velik vpliv na različne deležnike, tako politiko kot ljudi, smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo izpostavi azilnega doma na območju Obrežja ter Središča ob Dravi. 

Poglejte, kaj smo ugotovili.

Šlo bo za začasni izpostavi s prehodnim značajem

Razlog za vladno odločitev o vzpostavitvi dveh začasnih izpostav azilnega doma je povečanje nezakonitih prehodov meje v letošnjem letu. Kapacitete v Ljubljani in Logatcu so namreč zaradi lanskega povečanja prihodov migrantov prenapolnjene.

Vlada je tako februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata začasni izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi.

Kot je nedavno razložil predsednik vlade Robert Golob, bosta imeli načrtovani izpostavi azilnega doma začasen in prehoden značaj, Slovenija pa ju po njegovih besedah potrebuje zato, da bomo pripravljeni, preden se v poletnih mesecih povečajo migracijski pritiski.

Spomnil je, da se Slovenija nahaja na eni od ključnih migracijskih poti, na tako imenovani južni balkanski poti. Od skupno 300.000 migrantov, ki so lani nezakonito vstopili v Evropsko unijo, jih je našo državo prečkalo od 50 do 60 tisoč od skupno 300 tisoč nezakonitih migrantov.

Foto: Bobo

Proti azilnemu domu tako na Obrežju kot v Središču ob Dravi

Omenjeni sklep vlade je naletel na oster odziv lokalnih skupnosti, nasprotovanje takšni odločitvi so lokalni prebivalci izrazili tudi z več protestnimi shodi.

Med drugim so občinski svetniki občine Brežice v začetku meseca brez glasu proti sprejeli sklep, da nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju.

Azilnemu domu nasprotujejo v Središču ob Dravi, kjer so vse tri ormoške občine na podlagi sklepov občinskih svetov vlado pozvale, naj prekliče sklep o vzpostavitvi začasnih azilnih domov.

Rezultati ankete

Tema vzpostavitve začasne izpostave azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi dviguje veliko prahu.

Ker gre za odločitve, ki bodo imele velik vpliv na različne deležnike, tako politiko kot ljudi, smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo odločitev vlade, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata začasni izpostavi azilnega doma na že omenjenih območjih.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 2012 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 224 oziroma 11,13 odstotka glasovalo, da podpirajo vpozstavitev dveh začasnih izpostav azilnega doma, 1766 bralcev oziroma 87,77 odstotka, da vzpostavitve ne podpirajo, 22 oziroma 1,09 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

Starejše novice