Slika je simbolična.
Dvakratno cepljenje morda kmalu ne bo več dovolj. Po besedah infektologinje bi lahko pogoj za veljavno covidno potrdilo kmalu postal poživitveni odmerek.

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović napoveduje, da za covidno potrdilo morda ne bosta več dovolj dva odmerka cepiva. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.222.459 ljudi ali 58 odstotkov. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.139.108 ljudi, kar predstavlja 54 odstotkov. 

Zanimanje za tretji odmerek cepiva proti covidu v zadnjem času narašča. S poživitvenim odmerkom je bilo doslej po navedbah vlade cepljenih 242.219 ljudi.

Za veljavnost potrdila kmalu obvezen poživitveni odmerek?

Kot pravi Bojana Beović, raziskave kažejo, da bo treba spremeniti shemo cepljenja. Za covidno potrdilo bo tako veljal obvezen poživitveni odmerek. 

»Res kaže, da bo treba shemo cepljenja za covid-19 spremeniti v bazično cepljenje in potem poživitveni odmerek. In bo šele to zaščita, ki bi trajala nekaj časa. Kar bi seveda lahko pomenilo, da se spremeni tudi pogoj za zeleno covidno potrdilo,« je povedala za Radio Slovenija. 

Pristojni ob tem poudarjajo, da je cepljenje eden od ključnih ukrepov za zamejitev epidemije.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že zdaj priporočajo poživitveni odmerek vsem starejšim od 50 let, posebej ranljivim kroničnim bolnikom, družinskim članom imunsko oslabljenih oseb, osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo in vsem, ki so se cepili z vektorskimi cepivi, torej z AstraZeneco ali Janssenom.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Belovička je ponujala Janssen EN ODMEREK kot zadosten ! Danes ponuja TRI ODMERKE !

Leka (nepreverjen)

JANSHA SECOND HAND SHOP !

In reply to by Leka (nepreverjen)

Dildo (nepreverjen)

Beovička nena ga seri. Sama rabiš poživitvenega.

Purger (nepreverjen)

V Izraelu pa odkrito o smiselnosti 3. odmerka in o tem, da so v bolnicah večinoma cepljeni.
Naši res mislijo, da nam je Delo edini vir informacij,

Milanka1234 (nepreverjen)

A si prizadeta Beovicka, 40% naroda v Sloveniji še sploh ni cepljena s prvo dozo, ti že sanjaš o tretji, morda o četrti. Nihče vas ne more jemati resno.

Neviden (nepreverjen)

Ha ha,samo naslov preberem in bruhnem v smeh.Vi kar'je zelo zdravo'zelo,slepec bidi ,da se ne gre za zdravje ampak za umiranje na obroke"cepljencev namreč.rešite se dokler še lahko'cepivo je hudičevo seme .

ip (nepreverjen)

Pustite ludi, da se sami odločijo. Saj zdaj so riziki že vsem jasni. Če nebo frai pojstle me pač postavite pred hladilnik v mrtvašnici. Ko bo tak daleč kar sam splezam not in je to to.

Starejše novice