Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Državni svetnik Tomaž Horvat, ki je na sredini izredni seji državnega sveta vladi podal predlog za nakup letala za gašenje, je v teh dneh s peticijo zbral že več kot 5800 podpisov podpore predlogu.

Ob požaru na goriškem Krasu se je pokazala nuja, da imajo zlasti požarno in vodooskrbno bolj ogrožene regije na razpolago letalo za gašenje, meni Tomaž Horvat.

Neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki ležijo po Krasu, so po Horvatovih besedah dodatna nevarnost, ki preži na gasilce, so sporočili iz državnega sveta. Gašenje iz zraka je zato po njegovih navedbah edina možnost za hitrejšo zaustavitev požarov v naravi.

Horvat je že na izredni seji državnega sveta pozval vlado in ministrstvo za obrambo, naj se nemudoma lotita naročila in nakupa letala za gašenje. Odprl je tudi spletno peticijo, ki jo je samo v nekaj dneh podpisalo več kot 5800 podpornikov.

To je po njegovi oceni dodatna spodbuda vladi, da čim prej preuči predlagano možnost in ukrepa.

Tako ob soočanju z vse hujšimi posledicami globalnega segrevanja, med katerimi so tudi požari v naravi, ne bi bili odvisni od pomoči sosednjih držav, ampak bi lahko že takoj uporabili lastna letala in tako hitreje omejili in pogasili požar. Tudi škoda na požariščih bi bila manjša, je opomnil.

Napovedan nakup helikopterja za pomoč pri gašenju

Slovenija bo zaradi vse bolj obsežnih in pogostih požarov in drugih naravnih nesreč v članicah Evropske unije podala pobudo za okrepitev zmogljivosti za gašenje iz zraka na evropski ravni, so za STA pred dnevi sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba. Evropska unija sicer načrtuje nakup 12 letal kanader, pri čemer pa Slovenija ne sodeluje.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki si je v petek ogledala požarišče na goriškem Krasu, je medtem napovedala nakup novega helikopterja, ki bo namenjen za pomoč pri gašenju, pa tudi za nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Leka (ni preverjeno)

Prodati Falcona pod nujno ker njegovo vzdrževanje stane več kakor nakup kanaderja .

Leka (ni preverjeno)

Pahor je gratis .

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Neviden (ni preverjeno)

Za ta požar enkrat na leto pa se to res ne splača.
In še zdaleč ni bil tak kot vam ga predstavljajo po TV, to pa vem iz prve roke

Gasilec Samo 👨‍🚒 (ni preverjeno)

Slovenija NE potrebuje letala za gašenje požarov!
Zadeva je nerentabilna. Enormno drago letalo, ki bo v uporabi/pripravljenosti maksimalno tri mesece, šolanje in trenaža posadke, mehanikov. Vzdrževanje, logistika, ipd…
Potrebujemo pa večnamenski helikopter (helikopterje), ki bo lahko opravljal še nujne medicinske prevoze, reševanje v gorah (obvezno plačljivo- zavarovalnica, pijanci in neustrezno opremljeni seveda plačajo sami).

Mbb (ni preverjeno)

Zakaj potrebujemo več helikopterjev za reševanje glede na teh nekaj hribov ? Treba je samo SOCIALIZIRATI hribolazce in jim zaračunati reševanje !

In reply to by Gasilec Samo 👨‍🚒 (ni preverjeno)

Starejše novice