Slika je simbolična.
Beseda leta kot tudi kretnja leta 2021 je kratica PCT.

Beseda leta 2021 je postala PCT. Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela največ glasov, tesno na drugem mestu ji je sledila beseda voda, na tretjem mestu pa proticepilec. Hkrati so razglasili tudi kretnjo leta, ki je prav tako postala PCT. Za pesem leta pa je bila razglašena pesem Dragice Šteh z naslovom Čas.

Beseda, ki je najbolj zaznamovala minulo leto

Glasovanje za besedo leta je bilo odprto od 3. januarja do danes opoldne, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto, ob njej pa še kretnjo leta. Do sobote pa so lahko pesniško navdahnjeni oddali tudi pesem leta, ki je morala vsebovati vse nominirane besede, ki jih je izbrala strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov ZRC SAZU, portala MMC kot medijskega partnerja in Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Te so bile dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda. Deseterici kandidatk so dodali še Delovo besedo leta odlok.

Med neologizmi je komisija v sestavi Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof in Agata Tomažič za najbolj posrečeno omembo ocenila besedo koronijec - za pripadnika generacije, rojene v koroni.

Prejeli 250 različnih predlogov

Izbor za besedo je predstavila Simona Klemenčič, ki je spomnila, da besedo leta v Sloveniji izbiramo že šesto leto.

Letos so prejeli 250 različnih predlogov, ki pa so tematizirali večinoma epidemijo. Zelo malo je bilo okoljskih in športnih besed, nekaj več je bilo političnih. Skupno so do danes prejeli 4138 glasov.

Obenem je Klemenčič predstavila tudi izbor za pesem leta. Prejeli so 40 pesmi, ob čemer jezikoslovka vsem avtorjem čestitala za pesnitve, saj je bil nabor besed - omenjene nominirane besede s strani komisije - zaradi razmer res pust.

PCT tudi kretnja leta

Izbor za kretnjo leta je predstavila Valerija Škof. Kot je spomnila, zanjo glasujejo že tri leta. Prvo leto je zmagala ustava, lani pa koronavirus. Letošnja zmagovalka je PCT. Kot je pojasnila Valerija Škof, so črke kratice obenem tudi inicialke lanske kampanje za 62. a člen v ustavi, ki opredeljuje pravico do svobodne uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika, v kateri so omenjali tri velike besedne mojstre - Prešerna, Cankarja in Trubarja.

Na drugo mesto se je uvrstila beseda I love you - ki je bila tudi del omenjene kampanje - na tretje pa beseda 62. a.

Lani je bila beseda leta karantena.

Komentarji (1)

Franc s Piramide

Slabo obveščena komisija ni imela dovolj podatkov. Najpogostejša fraza minulega leta je "Jebo jim pas mater", najpogostjša kretnja pa iztegnjen sredinec.

Starejše novice