V sklopu projekta Zlati Kamen so izbrali najbolj razvite občine v Sloveniji. Maribor je na neslavnem predzadnjem mestu po razvitosti med mestnimi občinami.

Analizo občin so opravili z merljivimi kazalniki, kot so na primer stopnja finančne samostojnosti občine, razvitost podjetništva, investicije v gospodarstvu, delež hitro rastočih podjetij, kazalnike izobrazbe in tako dalje. Skupaj je bilo kar 32 kazalnikov iz osmih področij.

Organizatorji projekta so pojasnili, da se njihov indeks močno razlikuje od indeksa ministrstva za finance, saj ga na ministrstvu pripravljajo za razporejanje razvojnih sredstev in ne za celovito presojo razvojnega stanja kot pri projektu Zlati Kamen.

Vir: zlatikamen.si

Izstopata osrednjeslovenska in gorenjska regija, velike razlike med vzhodom in zahodom

V najvišji kategoriji je zelo visoko stopnjo razvitosti doseglo le pet slovenskih občin, ki si sledijo po naslednjem vrstnem redu: Ljubljana, Trzin, Komenda, Cerklje na Gorenjskem in Naklo. Te občine izstopajo po visoki stopnji razvoja na področjih življenjskega standarda, razvitega gospodarstva, socialne kohezije in varovanja okolja.

Z visoko stopnjo razvitosti je ocenjenih 36 krajev, treba pa je poudariti, da so na vrhu občine iz osrednjeslovenske in gorenjske regije. V severnoprimorski regiji je sedem visoko razvitih občin, po dve sta v jugovzhodni Sloveniji, obalno-kraški in primorsko-notranjski regiji.

Analiza razvitosti občin daje jasno sliko razlik v razvitosti med vzhodom in zahodom države.

Najbolj razvite občine so na zahodni polovici, najmanj razvite pa na vzhodni polovici - konkretno, najmanj razvite občine v Sloveniji so Osilnica, Hodoš in Ribnica na Pohorju.

Maribor na neslavnem predzadnjem mestu po razvitosti med mestnimi občinami

Od občin pod okriljem Upravne enote Maribor se z nazivom 'nadpovprečno razvita' ne more pohvaliti niti ena izmed sedmih občin - niti Mestna občina Maribor ne. Drugo največje mesto v državi je po merljivih kazalnih projekta Zlati Kamen povprečno razvito in zaseda 76. mesto lestvice razvitosti občin.

Med mestnimi občinami Maribor ni prehitela le prestolnica, ampak tudi mestne občine Kranj, Koper, Celje, Ptuj, Velenje, Slovenj Gradec, Nova Gorica in Novo mesto. Za Mariborom se je na neslavno zadnjo mesto med mestnimi občinami 'zavihtela' Murska Sobota z 96. mestom na lestvici.

Povprečno razvite so občine Hoče - Slivnica, Rače - Fram, Miklavž na Dravskem Polju in Starše. Podpovprečno razvita je občina Duplek s 162. mestom na lestvici, nizko stopnjo razvitosti pa ima občina Pesnica z 187. mestom

Vir: zlatikamen.si

Na Ptujskem najbolj razvita občina Kidričevo, najmanj pa Zavrč

Od občin pod okriljem Upravne enote Ptuj sta nadpovprečno razviti le dve; Kidričevo in Ptuj. Občina Kidričevo je med 212 slovenskimi občinami zasedla 61. mesto, Mestna občina Ptuj pa 70.

Tako kidričevska kot ptujska občina sta po razvitosti prehiteli štajersko prestolnico Maribor, ki je z indeksom 51,11 oziroma s povprečno razvitostjo pristala na 76. mestu seznama.

Povprečno razvite so občine Markovci, Majšperk, Gorišnica, Hajdina, Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Žetale. Podpovprečno razvita je občina Dornava.

Nizko stopnjo razvitosti imajo občine Destrnik, Trnovska vas, Juršinci, Videm, Cirkulane, Podlehnik in Zavrč.

V nizko stopnjo razvitosti sodi 35 krajev, kjer prevladujejo občine iz podravske in pomurske regije. V projektu ugotavljajo, da najslabše razviti kraji iz zahodnih regij dosegajo vsaj povprečno raven razvoja.

Občine so razvrstili glede na stopnjo razvitosti v naslednje kategorije: zelo nizka razvitost, nizka razvitost, podpovprečna razvitost, povprečna razvitost, nadpovprečna razvitost, visoka razvitost in zelo visoka razvitost.

Celoten seznam občin lahko preverite na naslednji povezavi.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Kaj ni za vse to odgovorna občina z glavo župana z ekipo na čelu !!!!!

JA_VA

Mariborcani dobro vemo kaksne zupane smo izvolili do sedaj. Ne vemo, pa zakaj niso nicesar naredili za razvoj Maribora! Ali ga ze leta sistematicno unicujejo namerno, ali pa so le nesposobnezi, ki jim ni mar za nas Maribor ☝☝☝

JA_VA

Mariborcani dobro vemo kaksne zupane smo izvolili do sedaj. Ne vemo, pa zakaj niso nicesar naredili za razvoj Maribora! Ali ga ze leta sistematicno unicujejo namerno, ali pa so le nesposobnezi, ki jim ni mar za nas Maribor ☝☝☝

Starejše novice