V zadnjih mesecih smo priča enormnim podražitvam, skorajda na vseh področjih. Nič drugače ni tudi pri ceni pšenice, ki bo po pričakovanjih lahko letos, v primerjavi z lanskim letom, tudi do dvakrat dražja.

Kmalu bo na vrsti žetev pšenice, ki pa bo letos, kot kaže, zaradi številnih podražitev, najverjetneje tudi do dvakrat dražja. To bo posledično vplivalo tudi na cene kruha in ostalih pekovskih izdelkov.

O točnih številkah podražitve za zdaj še ni mogoče govoriti. 

Višji stroški gnojil, energije in zaščitnih sredstev bodo vplivali tudi na ceno pšenice

Kmet Franc Küčan iz Tešanovcev letos na svojih njivah pričakuje od pet do šest ton pšenice na hektar. Lani je svojo pšenico prodal za okrog 200 evrov na tono, letos pa zanjo pričakuje vsaj od 350 pa do 400 evrov na tono pšenice.

Le tako bo lahko pokril občutno višje stroške pridelave.

»Vemo, da so se umetna gnojila podražila, da se je energija podražila, da so se zaščitna sredstva podražila in približno v tej smeri se bo tudi letošnja cena pšenice formirala,« razloži lastnik kmetije Küčan in predsednik komisije za odkup in prodajo žit.

Franc Küčan, lastnik kmetije Küčan in predsednik komisije za odkup in prodajo žit

Zaradi višje cene pšenice tudi dražji kruh

Višja cena pšenice pa posledično pomeni tudi dražji kruh, kar bo vplivalo tudi na potrošnike. Temu pritrjuje tudi direktor enega največjih kupcev pšenice pri nas.

Močno so se namreč podražili tudi drugi stroški v pekovskem podjetju Mlinopek.

»Cene bodo sigurno višje, ker osnova je precej višja. To so umetna gnojila, semena so bila dražja, energija je draga. Plin v tem primeru sicer ne vpliva ampak naftni derivati absolutno, in lahko pričakujemo precejšnje pomike,« pojasni Karel Pojbič, direktor podjetja Mlinopek.

Kot še doda Pojbič, bo cena kruha, pa tudi ostalih pekovskih izdelkov, sigurno višja. Večji stroški pridelave in energije pa se v pekovskem podjetju že poznajo. 

»Ampak kruh če se bo zvišal za 10, 20, 30 centov to ni v tolikšni meri, da bi ogrožal nekomu obstoj. Tudi vsi ostali izdelki so se podražili. Kilogram kruha bo še vedno cenejši kot pa zavoj cigaret,« poudari Pojbič. 

S čimer pa se v veliki meri kmetje in predstavniki kmetov ne strinjajo. 

»Mogla bi se vzpostaviti neka normalna veriga, porazdelitev dejanskih stroškov. Jaz sem prepričan, da se podražitve končnih produktov, torej pekovskih izdelkov nebi smele zgoditi,« izpostavi Stanko Kapun, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota. 

Mlinopek Murska Sobota

Na enormne podražitve vpliva tudi stanje v Ukrajini

Kot še pojasni Kapun, bo na oblikovanje cene pšenice v veliki meri vplivalo tudi trenutno stanje v Ukrajini. Kar milijone ton pšenice je namreč obstalo v tamkajšnjih skladiščih in na železniških vagonih. Do te pšenice pa morda ne bomo morali dostopati.

»Če se nam zgodi ta scenarij, da bo ta pšenica prišla na naš trg, se lahko zgodi, da bodo cene ostale enake lanskoletnim. Če pa se to ne bo zgodilo, potem bo ostala cena takšna, kot je ali pa še mogoče kaj višja,« pove Kapun. 

Glede na vse podražitve, sušo in težave z dobavo, bi morala tako biti cena letošnje pšenice tudi za dvakrat višja

»Kar pomeni, da se lahko ponovno približamo tisti ceni, ki je bila spomladi na račun ukrajinske krize, torej čez 400 evrov na tono pšenice,« razloži Küčan.

Stanko Kapun, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota

Lansko leto okrog 200 evrov na tono pšenice, letos morda tudi do 400

Če primerjamo pričakovane cene pšenice z lanskoletnimi, bi lahko bile tokratne cene tudi za dvakrat višje. V lanskem letu se je namreč tona najboljše pšenice, kakovosti A+, prodala za okrog 200 evrov.

»Lanskoletna povprečna cena je bila okrog 195 evrov, najnižja 175, najvišja kvaliteta pšenice A+ pa je bila okrog 205-210 evrov, kar je bilo približno za 15 odstotkov pod normalno ceno,« pojasni Küčan.

V tej sezoni pa bi se na podlagi vseh stroškov morale cene gibati od 350 pa vse do 400 evrov za tono pšenice. Dražja so bila namreč tudi semena in gnojila. 

»Če se zniža odkupna cena na lanskoletno raven, bodo kmetje delali z izgubo«

Brez občutno višjih cen v primerjavi z lanskimi, bodo kmetje letošnjo pšenico prodali z izgubo.

»Bo najverjetneje šlo za noht našim kmetom. Vseeno so zdaj ob teh podražitvah energentov in pa samih mineralnih gnojil, imeli izjemno visoke stroške s pridelavo. In če se seveda odkupna cena zniža na lanskoletno raven, potem bodo kmetje delali z izgubo,« še razloži Kapun. 

O končnih cenah letošnje pšenice je sicer še težko govoriti. 

»Vendar o končnih številkah je težko govoriti. Kajti iz dneva v dan se situacija spreminja in za teden dva, okrog 5. julija, prej se žetva ne bo začela, bo bolj znano kakšne so cene pšenice, rži in tistih žitaric, ki se žanjejo sedaj,« zaključi Pojbič iz Mlinopeka. 

Več o morebitnih podražitvah bo znano ob prvi žetvi, ki jo kmetje pričakujejo prvi teden julija. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja (nepreverjen)

kaj bi sploh radi ti kmetje ?! Še sami ne vedo.

Mbb (nepreverjen)

Kmetje imajo podporo pri SDS in NSi saj je to njihova volilna baza . Imajo subvencije za nakup traktorjev ,gnojil,semena ....sedaj bi še radi da drugi orjejo in žanjejo namesto njih .Oni bi samo kasirali .

Fischer (nepreverjen)

Vsi hočejo služit, višat cene, kriva pa spet Ukrajina!

Starejše novice