Foto: STA
Na Vranskem s preventivno akcijo opozorili na varnost voznikov tovornjakov.

Vozniki tovornih vozil so bili letos udeleženi že v okoli 750 prometnih nesrečah, pri čemer so jih povzročili 62 odstotkov. Pristojni opažajo tudi vse več kršitev, zato so že drugo leto zapored na Vranskem izvedli preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Med drugim so jih pozvali, naj se na pot odpravijo spočiti.

»V Sloveniji cestni tovorni promet narašča, z večanjem njegovega obsega se povečujejo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč,« je na novinarski konferenci opozorila vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije za varnost prometa Simona Felser.

V prvih štirih mesecih leta so bili vozniki tovornih vozil po njenih besedah udeleženi v 749 prometnih nesrečah, povzročili so jih 62 odstotkov. V nesrečah so življenje izgubile štiri osebe, od tega dva voznika tovornih vozil, devet oseb je bilo hudo poškodovanih, 78 oseb pa lažje, je povzela.

»Skrbi nas, da je bilo pri voznikih tovornih vozil letos ugotovljenih že skoraj 16.300 kršitev prometnih predpisov, kar je 15,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani,« je še izpostavila in dodala, da med prekrški izstopajo prekoračitev hitrosti, uporaba mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo, neuporaba varnostnega pasu, nepravilnosti, povezane s tovorom, ter nepravilno prehitevanje.

Foto: STA

»Delo voznikov velikih vozil je zelo odgovorno, izpostavljeni so številnim tveganim situacijam, v katerih je ključno dobro poznavanje in obvladovanje vozila, razmer na cestah ter predvidevanje možnih scenarijev, na katere se je potrebno stalno odzivati,« je še izpostavila.

Za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov agencija skupaj s policijo izvaja drugo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij. Evropsko usklajen poostren nadzor bo v večini evropskih držav potekal do nedelje.

Felser je izpostavila tudi utrujenost voznika, ki, kot je izpostavila, po podatkih Evropske komisije botruje nastanku približno petini nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila.

Naj gredo vozniki na cesto spočiti, je pozval tudi vodja sektorja prometne policije pri Generalni policijskih upravi Ivan Kapun.

»Naj upoštevajo vse predpise, ki govorijo o omejevanju časa trajanja vožnje, počitka in pa seveda, da med vožnjo ne uporabljajo različnih naprav, ki motijo njihovo zaznavanje,« je dejal. Voznike je pozval tudi k upoštevanju ustrezne varnostne razdalje, saj imajo tovorna vozila daljšo pot ustavljanja zaradi teže in velikosti.

Preventivni akciji sta se pridružila tudi sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Kot je poudaril predsednik sekcije Peter Pišek, je varnost na cestah eden temeljev sekcije za promet, pri čemer je bistvenega pomena preventivna vzgoja. Današnji dogodek na Vranskem se mu zdi izjemno pomemben, da deležniki »skupaj osveščamo slovensko javnost, zaposlene, voznike, člane samo z enim ciljem, da izboljšamo varnost in pretočnost na slovenskih avtocestah«.

»Zdi se mi, da je varnost v cestnem prometu zelo pomembna, sploh v Sloveniji, ki je izrazito tranzitna država,« se je strinjal predsednik združenja za promet pri GZS Robert Sever.

Ob tem je izpostavil, da je poklic voznika že nekaj let deficitaren. »Vsa Evropa se sooča s pomanjkanjem voznikov. Pri nas je ključno, da se poleg promocije poklica zagotovi tudi varnost tega poklica, se pravi, da se zagotovi varnost v cestnem prometu,« je poudaril.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
orožnik (nepreverjen)

Od Lendave do Kopra, desna špura polna tovornjakov, leva osebnih vozil, tretjega pasu pa ni, ga je Zidar shranil v Švico. In, ker je Golob ukinil avtocestno policijo (ker je bila uvedba le te v Janševi vladi, kar je za svobodnjake bilo nesprejemljivo), se dogaja še dodatni kaos in zakon močnejšega.

Surfeiter (nepreverjen)

Fesler, Kapun in Sever? Cvet diplomirancev Fakultete za Kurjo fiziko in promet ... pazi! ... ob povečanem prometu se povečajo možnosti za prometno nesrečo ... prav tako ob utrujenosti ... deficitaren polic? ... ob 125 delovnih urah na teden? Res čudno! Ko gre kokola iz MB v LJ z službenim avtom, po 18 uri dobi 100€ dnevnice! Kaj dobi šofer kamiona? Prst v rit! ... kaj je to skrita kamera? ... se delate norca iz nas? ... ti ksihti so produkti slovenskih fakultet? Jebo te, ko oni Valići, diplomirani igralci z AGRFT ...

Starejše novice