Vir: Facebook, Al Kr
Črna na Koroškem še odrezana od sveta, v regiji veliko poškodb infrastrukture.

Za številnimi Korošci je težka noč. Območje Črne na Koroškem je še naprej odrezano od sveta, saj je v Mežiški dolini in tudi drugod po Koroški poškodovanih veliko mostov in cest, prekinjena je dobava elektrike in vode, marsikje ni telefonskih povezav.

Na poti v Črno je vojska, ki je v regiji pomagala že v petek, prav tako gasilci od drugod.

Vse več zemeljskih plazov

Celotno regijo še vedno ogrožajo poplave in vse več zemeljskih plazov, k sreči pa je minulo noč manj intenzivno deževalo, je za STA davi dejal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič.

Prizadeta je celotna regija, najbolj pa Mežiška in Mislinjska dolina skupaj z Dravogradom, v Dravski dolini pa je po sedanjih podatkih največ težav zaradi zemeljskih plazov in zalitih objektov na območju občin Vuzenica in Podvelka, ni pa tako hudih poškodb infrastrukture kot v Mežiški in Mislinjski dolini.

»S Črno na Koroškem imamo še vedno povezavo samo prek regijskega centra za obveščanje z gasilci v gasilskem domu, vse ostale zveze ne delujejo, tako da tudi ne poznano razsežnosti nesreče v občini.

Glavna prioriteta danes je najti pot do občine Črna, da lahko tja spravimo pomoč v moštvu, tehniki, tudi hrano in vodo, primanjkuje jim tudi dizelskega goriva za agregate,« je razmere opisal Matijevič.

Na Koroškem pomagalo več kot 120 gasilcev iz Pomurja

V petek je pri intervencijah na Koroškem pomagalo več kot 120 gasilcev iz Pomurja, del teh je ostal do danes, prihajajo pa tudi novi iz Pomurja, prav tako na Koroškem danes pričakujejo pomoč gasilcev z Dolenjske.

Že v petek so na Koroškem v intervencijah pomagali pripadniki Slovenske vojske s tehnično opremo, ki so prespali v prevaljski občini in so danes na poti v Črno.

Marsikje v regiji ni pitne vode, saj so poškodovani vodovodi, zato bo predvsem v Mežiški dolini danes prednostna naloga zagotoviti pomoč gasilcev s cisternami z vodo. Prav tako sta na poti na Koroško dve cisterni SV, je povedal Matijevič.

Že reševali v vodi na cesti ujeto osebo

V Dravogradu so v petek zaradi nevarnosti proženja plazov evakuirali okoli 150 ljudi, evakuacije pa so bile tudi drugod po regiji. Na Ravnah na Koroškem, kjer prav tako ne pomnijo takšnih poplav, je zaradi naraslih vodotokov davi še odrezan del naselja Dobrije.

Matijevič ponovno poziva vse ljudi, da naj ne hodijo na pot, če ni nujno. Davi so namreč na Prevaljah že reševali osebo, ki je bila ujeta v vodi na cesti. Matijevič se vsem, ki sodelujejo v intervencijah in pomagajo, zahvaljuje za pomoč, vse pa prosi za potrpežljivost.

Medtem pretoki reke Drave na meji z Avstrijo niso kritični. Po podatkih, ki jih je Matijevič dobil od Dravskih elektrarn, bo pretok reke na meji z Avstrijo pri Dravogradu naslednjih 24 ur pod 1000 kubičnih metrov na sekundo, kar je bistveno manj, kot je bilo ob poplavah novembra 2012.

Okoli 7.30 je bil pretok Drave pri hidroelektrarni Dravograd dobrih 900 kubičnih metrov na sekundo, pri hidroelektrarni Fala pa 1660 kubičnih metrov.

Starejše novice