Po tem, ko je predsednica društva Maus priznala, da si je izposodila denar, namenjen Galu, sta svojo zgodbo povedali tudi sestri iz Bele krajine.

Pomoč sta potrebovali sestri, ki sta z dvema otrokoma živeli v propadajoči hiši. Predsednica društva Maus Nataša Švikart jima je ponudila pomoč - preko njenega društva naj bi zanje zbirali denar, ki ga sestri nikoli nista videli, poroča 24ur.com.

Dobri ljudje iz vse Slovenije so zbirali sredstva za Gala, Marka in Lano, ki potrebujejo zdravljenje, katerega si ga njihovi starši zaradi visokih stroškov ne morejo privoščiti. Društvo Maus je v ta namen zbiralo denar za njihovo uspešno zdravljenje. Na koncu vseh treh zgodb pa se je izkazalo, da je del denarja v rokah predsednice društva Nataše Švikart izginil neznano kam.

Sedaj sta se oglasili še sestri Staniša iz Bele krajine, ki trdita, da jima je predsednica Švikartova ukradla denar, ki naj bi bil zbran za pomoč njima in njunima takrat šest in sedem let starima otrokoma, s katerima sta živeli v propadajoči hiši.

Hišo so sicer zgradili njuni starši in stari starši. Njuna oče in mati, ki sta umrla za rakom, pa sta jima pustila majhno kmetijo in dolgove v višini 20.000 evrov, poroča 24ur.com.

Mlajša sestra Staniša zdaj sicer živi v hiši sama, nedolgo nazaj pa je z njo živela še sestra z majhnima otrokoma. Zaradi nezmožnosti plačevanja dolgov jim je grozila tudi izguba te hiše.

Ko ju je kontaktirala Nataša Švikart iz društva Maus, jima je pokazala upanje. »Rekla je, da nam bo ona pomagala pri zavarovalnici. Vse papirje, vključno z višino dolga in številom članov družine, sem zapakirala v kuverto, poslala in čakala njen odgovor,« za 24ur.com priča mlajša sestra.

»Po mesecu dni tišine sem se odločila, da Švikartovo pokličem in vprašam, ali se je zbralo kaj denarja«, nadaljuje. Po besedah predsednice društva naj bi se zbralo malo več kot 400 evrov, ki naj bi jih v kratkem nakazala zavarovalnici. »Čez kakšen teden sem spet poklicala pa je rekla, da nima časa, da je bila v Rusiji, da so ji vse zasegli in ne more do računalnika.«

Dobri ljudje iz vse Slovenije so denar nakazovali, a ta, po pričanju sester, do njiju ni nikoli prišel, kar ju je močno prizadelo: »Misliš, da imaš nekoga, ki ti pomaga, zdaj pa me je razočarala, nisem pričakovala tega od nje.«

Odkar mlajša sestra živi sama, je njen edini prihodek socialna pomoč v višini 400 evrov. Od tega 300 evrov na mesec gre za odplačevanje dolga, tako ji ostane le še 100 evrov mesečno: »Skromno živim iz meseca v mesec, včasih nimaš kaj v posodo dati,« pripoveduje. Trenutno ji pomaga Rdeči križ s paketi hrane, odplačati pa mora še 17 tisočakov. Zaradi zdravstvenih težav ne more opraviti zdravniškega pregleda in posledično ne dobi zaposlitve, še poroča 24ur.com.

»Vedno sem imela upanje. Tako fino se je delala po telefonu.« Ko pa je slišala priznanje Švikartove, da si je izposodila 30.000 evrov za Galove roke, je spoznala, da zbranega denarja ne bo nikoli dobila.

Švikartovo smo iskali na naslovu društva Maus, to je na Kacovi ulici 1. Gre za prostore mestne četrti, kjer se je - sodeč po razporedu - enkrat tedensko srečevala s tistimi, ki so jo prosili za pomoč. Domačini, s katerimi smo govorili, niti niso vedeli, da se tukaj nahajajo prostori društva Maus. Sicer pa se na naše telefonske klice ne oglaša, prav tako ni jasno, ali se sploh še nahaja v Mariboru.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice