Pametni telefoni se počasi prebijajo na prvo mesto, kar zadeva uporabo svetovnega spleta.

Po podatkih raziskave merjenja obiskanosti spletni strani (Moss) so slovenski uporabniki lani prvič v zgodovini do spleta pogosteje dostopali s pametnih telefonov kot z računalnikov.

Sprememba je za kratek čas nastopila julija in avgusta, preden se je z zaključkom poletnih dopustov znova povečal dostop do spleta z računalnikov. Kljub temu pa se slednji ni vrnil na prejšnjo raven.

Manj kot odstotek razlike

Pretekli mesec je število uporabnikov, ki do spleta dostopajo z mobilnimi napravami, za dostopom z osebnimi računalniki zaostajalo le še za 0,7 odstotne točke.

Čeprav je dostop prek osebnega računalnika v obdobju od januarja 2017 do decembra 2018 upadel za deset odstotkov, je spletna populacija v tem obdobju porasla za štiri odstotke, kar gre seveda pripisati priljubljenosti pametnih telefonov. 

Dostop do spleta z mobilnih telefonov se je namreč povečal za kar 21 odstotkov, ugotavljajo v Slovenski oglaševalski zbornici, naročnici raziskave, kjer ocenjujejo, da bo ta glede na trend kmalu prevzel prvo mesto.

Vsak dan na spletu

Večina uporabnikov, vključenih v omenjeno raziskavo, (92 odstotkov) do spleta dostopa dnevno.
Od 79 odstotkov mesečnih uporabnikov v starosti od 10 do 75 let, vključenih v omenjeno raziskavo, večina, kar 92 odstotkov, do spleta dostopa dnevno. Le 0,36 je takih, ki do spleta dostopajo mesečno oziroma redkeje, še piše STA.

Starejše novice