Prejšnji konec tedna je Kranjčana v slovenskem morju zbodla najbolj strupena riba v Jadranu – morski zmaj. Preverili smo, kakšna je prva pomoč.

S Policijske uprave Koper so nedavno sporočili, da so bili 23. julija ob 8.40 poslani v pomoč policistom Postaje pomorske policije Koper.

58-letnega Kranjčana je namreč pičila riba – pajek, zato je imel močne bolečine in je potreboval nujno pomoč. 

Policisti so ga prepeljali do Izole, kjer so ga prevzeli reševalci in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Izola.

V poletnih mesecih v plitvinah Jadranskega morja ena najbolj strupenih rib

Morski zmaj oziroma morski pajek se v času drstenja, ki traja med junijem in avgustom, pogosto preseli v plitvine Jadranskega morja in se skriva predvsem v mivki.

Ta strupena riba je običajno vkopana v pesek, tako da iz njega molijo le oči in nevarni trni. Običajno se zadržuje na globinah okoli 150 metrov, v poletnih mesecih pa pride v plitvine. Pik morskega pajka je lahko smrtonosen.

Riba ima posebne mešičke s strupom, ki ob piku preide v kri žrtve. Ob vbrizgu strupa v rano začne poškodovana oseba čutiti hude bolečine, pojavi se lahko bruhanje, v izjemno redkih primerih pa celo mišična paraliza in smrt.

Kaj storiti?

Posebnost strupa morskih zmajev je ta, da je ta termolabilen. Lajšanje bolečin je torej popolnoma obratno kot pri drugih opeklinah. Strup morskega zmaja se razgradi šele na visoki temperaturi

Zato je v primeru pika treba mesto pika potopiti v vročo vodo - vsaj 45 stopinj Celzija - za vsaj 30 minut.

V vroči vodi nabrekli ud držimo od pol ure do dveh ur oziroma tako dolgo, da bolečine popustijo. Če smo kje na samem, kjer ni mogoče priti do vroče vode v nekaj minutah, je zasilna rešitev segrevanje mesta vboda z vžigalnikom ali žarečo cigareto.

Visoka temperatura bo uničila strup in grozne bolečine bodo izginile, prav tako po tem ni trajnih posledic.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice