V Sloveniji je bilo do danes uradno cepljenih 9165 posameznikov. Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočajo, da se je cepljenje začelo uspešno, do danes pa so prejeli tri prijave neželenih učinkov.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V Sloveniji smo v zadnjem dnevu, 5. januarja, opravili 22.194 testiranj na koronavirus in potrdili 3354 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov tokrat 15,1-odstoten.

Dodati je potrebno, da je bilo opravljeni 6956 PCR testov, s katerimi so potrdili 2602 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 37,4 odstotka. Opravili pa so tudi 15.238 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili v 752 primerih, pozitivnih je bilo 4,9 odstotka testiranih.

Naslednji teden napovedano cepljenje starostnikov starih 80 in več

Cepljenje se je proti novemu koronavirusu v Sloveniji uspešno začelo pred dobrimi desetimi dnevi. Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek pravi, da se trenutno izvaja cepljenje predvsem zdravstvenih delavcev

Slovenija je do danes prejela 33.150 odmerkov, zadnjo pošiljko je prejela v ponedeljek, in sicer 16.575 odmerkov. Zadnji odmerki so bili oziroma še bodo razdeljeni v zdravstvene domove in bolnišnice, namenjeni pa so predvsem za zdravstvene delavce in oskrbovance oziroma zaposlene v domovih za starejše, ki še niso bili cepljeni.

V ponedeljek, 11. januarja, bo Slovenija prejela novo pošiljko cepiva, znova 16.575 odmerkov, ki bodo zaradi dodatno izraženega interesa delno namenjeni za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev, med drugim koncesionarjev, zasebnikov, negovalcev na domu, zobozdravnikov in delavcev v lekarnah.

Ostali odmerki oziroma večina odmerkov, okoli 12.000, pa bo namenjenih za cepljenje starostnikov starih 80 in več, ki na cepljenje lahko pridejo v zdravstveni dom. Nove pošiljke bodo nato prihajale vsak teden, predvidoma vsak ponedeljek.

Tri prijave neželenih učinkov cepiva

Kot poroča elektronski register cepljenih oseb v Sloveniji, je bilo danes do devete ure cepljenih 9165 oseb. »To je kar velika diskrepanca, saj podatki o cepljenih prihajajo počasneje v ta sistem, kot bi si želeli, ampak to je sedaj ta razlika, ki nastaja,« pravi Grgič Vitek.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je do danes prejel tri prijave neželenih učinkov cepiva. V prvem primeru je šlo za resen neželen učinek, o katerem so iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje že poročali, drugi neželeni učinek, ki ga izpostavlja inštitut, je bila urtikarija oziroma koprivnica, ki se je pojavila pri cepljeni osebi, kar pa se je po prejemu histamina rešilo v petnajstih minutah. Zadnji primer pa je primer boleče nadlahti ob prejemu cepiva, kar pa bi naj bilo normalno, še dodaja Grgič Vitek.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

Plačam 1000€ na roko da pridem preko vrste čimprej do čipa, ne morem več čakat, pa cepil se bom 2x tako z modernim čipom kot fajzerjem da bom ziher

RK (nepreverjen)

Sirotinja prvo moraš it v službo.

In reply to by dd (nepreverjen)

Starejše novice