Trenutno še župan Kočevja Vladimir Prebilič (foto: Bobo).
Slovenski volilci bodo izvolili skupno devet evropskih poslancev.

Na prihajajočih evropskih volitvah se največ glasov obeta stranki SDS, sledi pa ji Gibanje Svoboda, kaže javnomnenjska raziskava Ninamedie, ki jo je ta opravila za Dnevnik.

Volitve v evropski parlament bodo 9. junija. Anketa kaže, da bi zmagala stranka SDS na čelu s trenutno evropsko poslanko Romano Tomc. 

Da bodo na volitvah obkrožili SDS, je napovedalo 22 odstotkov vprašanih oziroma 27,4 odstotka opredeljenih anketirancev, kar bi SDS prineslo tri sedeže v evropskem parlamentu.

Druga je Svoboda

Drugo mesto v anketi je zasedlo Gibanje Svoboda, ki jo je podprlo dobrih 14 odstotkov vprašanih ali 17,6 odstotka opredeljenih. To bi stranki prineslo dva mandata. Nosilka liste je evropska poslanka Irena Joveva.

Tretja pa je Vesna

Na tretje mesto pa se je uvrstila stranka Vesna, zelena izvenparlamentarna stranka pod vodstvom župana Kočevja Vladimirja Prebiliča. Da bi zanjo glasovalo, je odgovorilo 11 odstotkov vprašanih oziroma 14 odstotkov opredeljenih volilcev. Na časniku Dnevnik ne izključujejo niti, da bi lahko Vesna dobila celo dva mandata.
 

SD in NSi

Prvim trem strankam sledijo Socialni demokrati (SD), na čelu liste je trenutni evropski poslanec Matjaž Nemec. Podpira jih 9,3 odstotka vprašanih anketirancev oziroma 11,5 odstotka opredeljenih anketirancev.

Stranka NSi je po anketi dobila 6,3 odstotke podpore vprašanih in skoraj osemodstotno podporo opredeljenih volilcev.

Druge stranke pa glede na anketo nimajo resnih možnosti za preboj v evropski parlament.

Volilna udeležba

V anketi je 26,4 odstotka vprašanih odgovorilo, da se bo verjetno udeležilo volitev, slabih 40 odstotkov pa se jih bo zagotovo udeležilo

Ker je dejanska udeležba praviloma nižja od anketne, je mogoče, da se volitev udeleži tretjina volilnih upravičencev, še piše Dnevnik.

Evropske volitve potekajo skupaj s tremi referendumi, a to ne bo bistveno vplivalo na volilno udeležbo, še ugotavlja raziskava. Le devet odstotkov vprašanih je referendume navedlo kot razlog za udeležbo, 80 odstotkov pa bi se volitev udeležilo tudi sicer.

Anketo je Ninamedia izvedla med 13. in 16. majem, vključevala je tisoč anketirancev. Neopredeljenih je bilo 19,5 odstotka vprašanih.

Starejše novice