Foto: Bobo
Fides: Stavka zdravnikov in zobozdravnikov od jutri do preklica, vlada se pri pogajanjih spreneveda.

Vlada se pri pogajanjih s Fidesom po besedah članice stavkovnega odbora sindikata Ane Line Vodušek spreneveda in ne izpolnjuje že potrjenih zavez. 

Zdravniki in zobozdravniki bodo v ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica, je potrdila. Odgovornost za stavko je pripisala vladi, ki da nadaljuje razgradnjo zdravstvenega sistema.

»Stavke si v resnici ne želimo in je skrajni ukrep. Menimo, da je za stavko odgovorna vlada, ker ni uresničila svojih podpisanih in potrjenih zavez,« je v današnji izjavi za javnost izpostavila Vodušek.

Po njenih besedah gre pri pogajanjih za sprenevedanje v škodo bolnikov. »Vladni predlog, ki so nam ga poslali, ne vodi v glavno našo stavkovno zahtevo - vzpostavitev zdravstvenega sistema za vse,« je bila jasna.

»V interesu vseh prebivalcev Slovenije je, da se ustavijo odhodi vseh zaposlenih iz javnih zdravstvenih zavodov oziroma iz javnega zdravstvenega sistema, in ustavna dolžnost je, da država poskrbi za to, da mi lahko delamo v ustreznih in varnih delovnih pogojih,« je še poudarila Vodušek. Po njenih besedah so se na Fidesu zadeve lotili resno in konstruktivno.

Stavka se bo začela v ponedeljek, zdravniki in zobozdravniki pa bodo stavkali do preklica. »Poskrbeli bomo, da bomo delali v skladu z zakonsko določenim minimumom delovnega procesa. Kako bo potekala stavka in kako bodo bolniki obveščeni, pa je naloga delodajalca, ne Fidesa,« je še pojasnila.

Med samo stavko bodo redno potekali tudi stavkovni zbori. »Pomembno je, da se stavke lahko oziroma sme udeležiti vsak zdravnik in zobozdravnik Slovenije in se lahko stavki priključi kadarkoli. Dejanskega števila stavkajočih ne vemo,« je pojasnila. So pa v sindikatu prepričani, da bo udeležba velika.

»Upamo, da nas bodo podprli tudi ostali zaposleni v javnem zdravstvu. Na tem mestu sodržavljane prosim za razumevanje, ker če ne bomo mi skupaj stopili, bo slabo za vse nas. Zavzemamo se za dostopno in kakovostno javno zdravstvo za vse,« je sklenila Vodušek.

Vlada je sicer danes Fides ponovno pozvala, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. Ob tem so na ministrstvu za zdravje izpostavili, da vlada spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma.

»Do Fidesa smo pristopili z zelo konstruktivnim in razumnim predlogom za rešitev stavkovnih zahtev,« so zapisali na ministrstvu za zdravje. Kot so pojasnili, so sindikatu ponudili podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja realne rešitve v okviru enotnega plačnega sistema in ne ruši dogovora, saj bi višanje plač samo eni plačni skupini v plačni sistem vneslo dodatna nesorazmerja, tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov.

Fides se bo z vlado zopet sestal v ponedeljek, ob 12. uri.

Komentarji (9)

tona iteb (ni preverjeno)

Hipokrat je imel pravko je zapisal, kdor bo zdravil ljudi se mora zavezat, da jim bo pomgal, ne pa da bodo stavkali!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇

Politik (ni preverjeno)

poslušajte narod moj,vsi stavkajo ,a delavski narod ,ki ima najmanjšo plačo soTiho TIHO,KOT HLAPCI,kako vas ni sram,????????????????????sodniki,zdravniki,javna uprava ,vsi zahtevajo več,a vi delavsi narod ,ki drzite gospodarstvo gor STE TIHOO'??????????????????? SRAM ME JE,FUJ,kje imate jajca???kje?? ,ja pol pa trpite ,če ste take pi...de.

Ma su propadli… (ni preverjeno)

oe24at/businesslive/unternehmen/benko-die-gigantische-schuldenliste

In reply to by Politik (ni preverjeno)

Xy1962 (ni preverjeno)

A popoldan,ko delajo privat,tudi stavkajo? Vprašam za našega župnika.

kunda (ni preverjeno)

Zanima me če bodo stavkali ko bojo delali privat.
Predlog vladi gdo je za delo v državni ustanovi z polnim delovnim časom in normami za obdelavo pacientov kot v drugih državah potpiši in delaj.Ostali ki ne želijo pa se naj zaposlijo privat in je razumljivo rešeno.

Mb-11 (ni preverjeno)

Upam da vlada ne popusti zahtevam tem hijenam. Če jim ne ustrezajo plače v Sloveniji pač naj gredo tja ker verjamejo da bodo dobili več. Sram jih je lahko.

Dim Beli (ni preverjeno)

Dohtarji štrajkao več kot delajo. In da se upajo po dveh koronskih letih astronomskih dodatkov, s katerimi so služili kot nori, spet zahtevati še višje plače, je svinjarija. Sram naj vas bo.

SLO (ni preverjeno)

VELIKA SRAMOTA SO TILE NAŠI dohtarji.

kunda (ni preverjeno)

vprašat stavkajoče če potrebujejo psiho pomoč

Starejše novice