Na območju nekdanje tovarne Rog evikcije stanovalcev in vzpostavljanje gradbišča (foto: Bobo).
Na območju nekdanje tovarne Rog se je danes zjutraj začela evikcija stanovalcev in obiskovalcev.

Ljubljanski policisti so bili zjutraj, okoli 7. ure obveščeni, da lastnik objekta na Trubarjevi cesti v Ljubljani izvaja na objektu gradbena dela, pri tem pa se je na kraju zbralo nekaj oseb, ki ne upoštevajo varnostnikov, ki so območje gradbišča zavarovali.

Policisti so na kraju intervenirali in po do sedaj znanih podatkih ugotovili, da nekaj oseb na kraju ni upoštevalo varnostnikov, zato so policisti vzpostavili javni red in mir.

Ker se na kraju še vedno zbirajo osebe, bodo policisti na kraju ostali zaradi preprečevanja nadaljnjih kršitev javnega reda in miru. Interveniranje na kraju še vedno poteka.

Iz Mladinske aktivistične organizacije so sporočili, da varnostniki varnostne službe Valina iz stavbe vlečejo ljudi, policija pa jih pri tem straži. 

Mestna občina Ljubljana pojasnjuje: Prevzeli območje nekdanje tovarne Rog!

Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana, so bili v zadnjih dneh seznanjeni, da je Rog prazen. Tako so z današnjim dnem objekt, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana, prevzeli v posest. A že od zgodnjih jutranjih ur se pred Rogom zbirajo posamezniki, ki želijo začetek gradbenih del zaustaviti. Ker prihaja do uporov, so policisti uporabili solzivec. 

Na Mestni občini Ljubljana si že vrsto let prizadevajo degradirano območje nekdanje tovarne Rog prenoviti v Center Rog, javno kreativno stičišče, ki bo dostopno vsem in bo prvenstveno namenjeno izvajanju družbeno koristnih inovativnih projektov.

Več let trajajoča saga

Junija leta 2016 je Mestna občina Ljubljana začela z z obnovitvenimi deli, ki so bila zaradi nasprotovanja začasnih uporabnikov tovarne Rog začasno ustavljena. Tri leta kasneje, junija 2019, so želeli izvesti klančino, vendar so tudi takrat začasni uporabniki uničili gradbišče na zunanjem območju zidu tovarne. Z deli tudi takrat niso mogli nadaljevati, pojasnjujejo ljubljanski občini. 

Kot je znano, je na sodišču potekal spor z osmimi začasnimi uporabniki, vseh osem sodb pa je bilo rešenih v korist Mestne občine Ljubljana. Zoper dva dolžnika je sklep o izvršbi pravnomočen, za ostalih šest pa je sodišče ugotovilo, da so zapustili Rog.

»Ves čas smo prek različnih institucij in služb, od inšpekcij, redarstva, do policije, spremljali dogajanje na območju nekdanje tovarne Rog, vseskozi so nas o tem kritično obveščali tudi zelo nezadovoljni okoliški stanovalci,« še dodajajo na občini.

V roku dveh let bo Ljubljana dobila novo kreativno stičišče

Danes zjutraj so začeli z rušitvenimi deli na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter z ekološko sanacijo območja, ki je resnično degradirano in nevarno. Opremo in druge predmete, ki niso last Mestne občine Ljubljana, so komisijsko popisali in shranili v skladišču. 

V roku enega meseca bo objavljen razpis za izvajalca obnovitvenih del, v roku dveh let pa bo dokončan nov Center Rog, še dodajajo.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Heh (ni preverjeno)

Tak ja, mečite izmečke ven; predolgo je bila ta bajta leglo drogerašev in pijančkov. Vsem normalnim je odleglo, da se je končno začela izvajati čistka.

dragan krstic (ni preverjeno)

A bo Jenull tudi protestiral proti Zokiju pred Magistratom? Seveda ne ker je za izganjanje skvoterjev kriva Janseva fasistična policija.Aja, pa Jenullova mamica Joska Hegler je pri Zokiju ena od ta glavnih, baba pa zleht kot 100 hudičev.

prerok (ni preverjeno)

Potrebno je ustanoviti delovno taborišče in te huligane in narkomane poslati na "izobraževanje"..

Default (ni preverjeno)

F'n junkies

Starejše novice