Slika je simbolična.
Gasilci se ob tokratnem deževju na terenu znova borijo z meteornimi vodami, ki zalivajo hiše in kleti. A jim največ preglavic povzroča pomanjkanje opreme in nepripravljenost ljudi.

Deževje, ki je včeraj zajelo Slovenijo, je največ težav povzročilo na Štajerskem in Koroškem, pri čemer so gasilci največkrat posredovali zaradi meteorne vode, ki je zalila številne hiše in kleti.

Močno deževje je znova prizadelo tudi območje Prevalj, a so imeli prevaljski gasilci, ki so se odzvali na kritične razmere, pri delu največ težav ne zaradi zahtevnosti dela, temveč zaradi pomanjkanja ustrezne opreme.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so gasilci že dlje časa podhranjeni z opremo, kar jim onemogoča učinkovito delovanje v kritičnih razmerah s katerimi se soočamo zadnje tedne. 

»Sami smo nejevoljni in slabe volje in moramo izpostaviti nekaj dejstev, ker smo tako podhranjeni z opremo, da žal na takšen način ne moremo več delovati,« so zapisali prostovoljni gasilci gasilskega društva Prevalje.

Gasilci na terenu posredujejo brez ustrezne opreme

Prevaljski policisti so izpostavili, da še vedno niso prejeli vrnjene opreme iz prejšnjih intervencij, med drugim črpalk, cevi in agregatov. Poleg tega se soočajo tudi s poškodovano opremo, kar dodatno otežuje njihovo operativno pripravljenost. 

»Brez vozila Ford Ranger GVGP-1 smo že od 4. avgusta, brez ostale opreme prav tako, intervencije pa se iz dneva v dan dogajajo, v gasilskem domu pa imamo samo kakšno črpalko in lopate ter samokolnice,« poudarjajo prevaljski gasilci.

V ospredje so postavili tudi vprašanje, kdo bo zagotovil potrebno opremo, ali bo to občina, država ali zavarovalnice.

Omenili so, da še vedno niso prejeli jasnih navodil glede nadaljnjih korakov. Zaradi tega so že skoraj mesec dni operativno podhranjeni in ne morejo nuditi ustrezne pomoči v kriznih situacijah.

Ljudje še vedno nepripravljeni na morebitne poplave

Poleg tega so izpostavili še dodatno težavo s katero so se včeraj soočili. Kljub neprestanemu trudu, da bi občane vnaprej pripravili na morebitne poplave s peskom, protipoplavnimi vrečami in lopatami, se je polovica operativnih gasilcev zaradi obilice klicev za pomoč s strani občanov posvetila polnjenju in dostavljanju vreč. 

»Vsak je imel priložnost, se pripraviti na morebitno poplavljanje. V največjem navalu pozivov na nujno številko 112, so se vmes začeli klici po potrebah vreč in zaščit objektov,«razlagjao gasilci.

To je vplivalo na njihovo hitrost in učinkovitost pri nudenju nujne pomoči tistim, ki so jo resnično potrebovali.

Prevaljski gasilci so izrazili upanje in zahtevo, da se te težave čim prej rešijo bodisi na občinskem ali državnem nivoju, saj je po njihovih besedah zagotavljanje ustrezne opreme in usklajenega delovanja v kritičnih razmerah ključno za varnost občanov in tudi gasilcev.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
pametni (ni preverjeno)

na stotine lopat je v Črni in okolici
ki so prispele kot donacija drugih držav
Jih vsaj poberite, ker jih na večini objektov več ne potrebujejo
Osebno sem videl Prav tako samokolnice in druga oprema za čiščenje

Starejše novice