Foto: Bobo
Inšpektorat Republike Slovenije za šolstvo in šport ugotavlja, da šole in vrtci dobro upoštevajo vsa priporočila in ukrepe. Starše opozarjajo, da je še vedno v veljavi odlok, ki določa, da so maske obvezne v vseh zaprtih prostorih, torej tudi v šolah.

V Sloveniji so včeraj, 4. februarja, opravili 12.904 testiranj na koronavirus in potrdili 959 novih okužb, gre za 8,7-odstotni delež.

Trenutna epidemiološka situacija kaže, da razlike med posameznimi regijami niso več tako zelo izrazite kot so bile v preteklih tednih. Zato je vlada sklenila, da ukine sproščanje ukrepov po regijah. Spremembe odlokov se po novem tako nanašajo na celo državo.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov se še vedno nahajamo v rdeči fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb je po včeraj objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znašalo 1076. Število oseb, ki so včeraj potrebovale bolnišnično oskrbo je znašalo 988.

Za prehod v oranžno fazo morata oba kriterija pasti pod 1000.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Vlada bo stanje ponovno presojala prihodnjo sredo. V primeru, da bi se razmere v posameznih regijah izrazito poslabšale, bo vlada ponovno razmislila o potrebi sprejemanja ukrepov na ravni regij.

Šole in vrtci spoštujejo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Kot je povedal glavni inšpektor Inšpektorata Republike Slovenije za šolstvo in šport Simon Slokan, zavodi vzgoje in izobraževanja upoštevajo ukrepe in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Od sredine oktobra so namreč opravili 1435 nadzorov, pri čemer večjih odstopanj niso ugotovili.

»Nasprotno – v zadnjem obdobju ugotavljamo, da so zavodi vzgoje in izobraževanja zelo dobro pripravljeni in spoštujejo tako vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje kot tudi določbe odlokov, ki določajo posamezne ukrepe,« je povedal Slokan. 

Maske so v šolah še vedno obvezne

Slokan opozarja starše, da so maske v zavodih vzgoje in izobraževanja še zmeraj obvezne. V veljavi je namreč še vedno odlok, ki določa, da so maske obvezne v vseh zaprtih prostorih.

Maska ni obvezna le v treh izjemah: 

  • maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti;
  • ni obvezna za učence, ko so v svojem matičnem oddelku;
  • ni obvezna za vzgojitelje, pomočnike vzgojiteljev in učitelje do 5. razreda, in sicer pri neposrednem opravljanju dela z otroki.

Če otrok nima maske, so lahko starši odgovorni za prekršek

»Če vaš otrok v šolskem prostoru ne bo nosil maske, ne samo, da ga izpostavljate možnosti okužbe, ampak ste lahko tudi odgovorni za prekršek v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih,« je dejal.

Slokan ob tem opozarja zaposlene v šolah in vrtcih, da so maske obvezne v skupnih prostorih zavodov, kot so hodniki, zbornice, jedilnica, sanitarije. Prav tako pa so v vrtcu obvezne, ko se aktivnosti ne izvajajo neposredno z otroci.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Crknite svinje diktatorske.Marš.Otrok se ne bo zastrupljal z madko ki ne pomaga nič.

tanja flaškon (nepreverjen)

a te je nategnil striček iz Čakovca
da si tak fuknjeni

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Ne me basat (nepreverjen)

Rad bi videl inspektorja ,ki si bo upal na dolejnskem v romskem naselju starsem zaracunati kazen za masko ! Razen z odredom specilacev in vodnim topom .Tudi jaz v MB zahtevam enake pravice .

tanja flaškon (nepreverjen)

sereš

In reply to by Ne me basat (nepreverjen)

G.N. (nepreverjen)

Vladi in inšpektorjem , narediti teste možganov.

Starejše novice