Kljub trinajstim izjemam prehajanja občin nas je večina še vedno vezana na svojo občino prebivanja, če le ne delamo v drugi.

Od 24. decembra 2020 je dodana še nova izjema za prehajanje med občinami. Posamezniki lahko tako prehajajo med občinami znotraj svoje regije za športno dejavnost v naravi. 

Za prehajanje med občinami pa sicer še vedno ostaja trinajst izjem, ki jih moramo podkrepiti z izjavo in ustreznimi dokazili. Med izjemami je prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, nega družinskih članov, stik z otrokom, dostop do lekarn, zdravstvenih ali sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja.

Poleg vseh teh pogostih izjem pa mariborski policisti opažajo, da je pogost razlog prestopa meja tudi dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, ker jih v občini prebivališča ni. 

Odhod po cigarete ali obisk zobozdravnika na Hrvaškem sta izgovora, ki ne prideta v poštev

Policisti Policijske uprave Maribor so opazili, da so med pogostimi razlogi za prehajanje meja, ki ne pridejo v poštev, tudi obisk sorodnika, punce ali fanta. Kot izgovor ljudje navajajo tudi prevoz sodelavcev ali obisk zobozdravnika na Hrvaškem, kar pa ne sodi med izjeme. 

K zdravniku ali v lekarno sicer lahko greste, vendar nikakor brez primernih dovoljenj in potrdil. 

Odhod po cigarete na bencinski servis ni med izjemami, prav tako nakupi po trgovinah izven občine prebivališča, ob tem da je dostop do trgovine možen v občini prebivališča, ni primeren razlog za prečkanje meja, opozarjajo možje v modrem.

Mariborski policisti so tako med 25. decembrom 2020 in 5. januarjem 2021 kaznovali kar 88 prekrškarjev, ki so prehajali občinsko mejo brez primernih dovoljenj. 

Vsi prekrškarji pa niso bili kaznovani. Tako je bilo med 88 prekrškarji izdanih 25 opozoril in 63 plačilnih nalogov, še sporočajo mariborski policisti.

Odšla na obalo, saj jo Ljubljana dela depresivno

Pretekli konec tedna in lepo vreme je marsikdo izkoristil za rekreacijo in obisk priljubljenih turističnih krajev. Kot najpogostejši razlog za prehajanje mej občin ljudje navajajo rekreacijo, opažajo policisti. 

Prebivalka osrednjeslovenske regije je po naših informacijah v izjavi kot razlog za obisk slovenske obale navedla, da jo Ljubljana dela depresivno in je potrebovala enodnevni morski oddih. 

Na cestah proti planinskim izhodiščem in rekreacijskim površinam je bila ta konec tedna nepopisna gneča. V soboto dopoldne dostop do Velike Planine zaradi gneče ni bil mogoč. Policisti so izvajali poostren nadzor, posamezne ceste so celo zaprli in ljudi pozivali, naj se obrnejo.

Po osrednji Sloveniji je med pogostejšimi razlogi za prehajanje občinskih meja tudi delo na objektu ali obisk lastnega začasnega prebivališča. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jt 2001 (nepreverjen)

Se kaj drugega si bo treba izmislit. Sem šel in bom šel v drugo občino, ker v naši ničesar ni, škifi mi pa ga lahko samo potegnejo.

B (nepreverjen)

Naj se vsi policaji testiraji in če bo imel negativen test ne starejši od 24ur takrat dibi dokumente v roke pa kaj se oni grejo,kaj policaji ne morejo dobit virusa ali kaj gamad pokvarjena, se malo pa ne bomo smeli iz spalnice v kuhinjo v lastnem stanovanju.CIGANI DIKTATORI

Starejše novice