Strokovnjaki na Institutu Jožef Stefan so predstavili projekcije širjenja koronavirusa v Sloveniji.

Ocenjeno reprodukcijsko število R je 1,93 (podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov 7,4 dni ob 4 uvoženih/dan) in je spet narastlo, kar ne obeta nič dobrega, še posebej, ker so številke že velike, navajajo na ISJ. Po njihovih ocenah bi razlogi za naraščanje R lahko bili začetek študijskega leta in/ali jesensko vreme (posledično zadrževanje v zaprtih prostorih) in/ali presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja. Kot pravijo, bo negotovost podanih napovedi velika, dokler se R ne bo ustalil.

»Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov, ki bo objavljeno jutri, manjše od 665, bo R nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narastel, sicer bo ravno obratno,« pojasnjujejo na institutu.

VIR: IJS
VIR: IJS

Tudi do 900 okuženih na dan?

Na IJS ocenjujejo, da ključni obrambni zid pred širjenjem novega koronavirusa, to je epidemiološa služba, več ne zdrži enormnega pritiska in začenja popuščati ter vse bolj puščati, kar se odraža v hitrem naraščanju reprodukcijskega števila in krajšanju podvojitvenega časa.

Kriteriji za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov so več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi. Mejno število okužb na 100.000 prebivalcev je bilo preseženo v petek, medtem ko predvidevajo, da bo število hospitaliziranih s covidom-19 preseglo 250 v soboto, dan pozneje pa število 50 bolnikov s covidom-19 na oddelkih za intenzivno terapijo. 

Če bo reprodukcijsko število ostalo enako, se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo med 100 do 900 na dan, trenutna povprečna vrednost je 499, navajajo na spletni strani.

VIR: IJS
VIR: IJS

Novembra 400 bolnikov na intenzivni, smrtnost za 50 odstotkov manjša

Izdelali so različne projekcije gibanja števila hospitaliziranih, na intenzivnih oddelkih in smrti glede na različne vrednosti ocenjenega reprodukcijskega števila. Ob reprodukcijskem številu dva bo že konec prihodnjega tedna v bolnišnicah okoli 600 bolnikov s covidom-19, od tega več kot 100 na intenzivni terapiji.

Če bi se tako epidemija nadaljevala, bi se do 11. novembra število bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo povečalo na 400.

Ob še slabšem scenariju, če bi se reprodukcijsko število povzpelo na 2,5, bo v začetku novembra na intenzivnih terapijah okoli 250 bolnikov, kmalu za tem pa več kot 600, napovedujejo na IJS.

Ob tem so tudi izračunali, da je smrtnost po starostnih kategorijah v drugem valu epidemije glede na pozitivne teste za približno 50 odstotkov manjša kot v prvem valu, predvidoma zaradi boljšega zdravljenja.

VIR: IJS
VIR: IJS

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice