Si predstavljate, da bi Elon Musk svojo naslednjo megatovarno gradil v Sloveniji? Prvi mož Tesle je na Twitterju zapisal, da iščejo novo lokacijo za tovarno. Janez Janša ga je pozval, naj jo odpre v Sloveniji. Je to realna možnost?

Po tem, ko je zgradil gigapodjetja že v Nevadi, New Yorku in Šanghaju, je Elon Musk napovedal, da razmišlja o gradnji še ene Tesline tovarne.

Tesla je sicer ravno pred zagonom novih tovarn v Berlinu in Teksasu. V nemški prestolnici naj bi proizvodnja stekla že oktobra.

Govorilo se je, da bo naslednja lokacija Teslinega podjetja Rusija. Musk je te govorice zanikal in na Twitterju zapisal, da avtomobilski proizvajalec Tesla išče novo lokacijo za tovarno.

Odgovoril mu je predsednik slovenske vlade Janez Janša in mu kot mogočo lokacijo za tovarno električnih vozil predlagal Slovenijo.

Janša je Musku tudi posredoval seznam najvarnejših držav na svetu, na katerem je Slovenija na petem mestu in izpostavil, da je Nikola Tesla ob koncu devetnajstega stoletja deloval v Mariboru.  

Kasneje je na Twitterju Muska povabil, da svoje podjetje razširi v Slovenijo, še slovenski veleposlanik v Združenih državah Tone Kajzer, ki je ob tem poudaril, da je to domovina Luke Dončića.

Je proizvodnja v Sloveniji sploh mogoča? 

Teslina tovarna se razprostira na kar 12 tisoč kvadratnih metrih površine in zaposluje sedem tisoč ljudi. Je grajenje Teslovega gigapodjetja v Sloveniji sploh realna možnost?

»Vsekakor smo Slovenci zmožni pripeljati takšno industrijo k nam,« je za oddajo 24ur povedal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in potrdil, da je Janša s tvitom mislil resno. 

Dodal je, da Slovenija ni velika, a tudi tako majhna ne. »Imamo vrhunsko lego, visoko izobraženo delovno silo in kar nekaj izkušenj na področju avtomobilske industrije,« je še povedal Andrijanič. 

Ideja o Teslinovi naložbi v Sloveniji ni nova

Tudi spletni medij Žurnal24 poroča, da pri Janševem tvitu ni šlo le za naključje. Kot so zapisali, ideja o vzpostavitvi pogojev za Teslinovo naložbo v Sloveniji ni nova, ampak gre za več kot leto star projekt iskanja primernih lokacij.

Te morajo ustrezati strogim Teslinim zahtevam, med katere spada nekmetijsko zemljišče primerne velikosti in z možnostjo razširitve, bližina ceste in železnice, ustrezna ostala infrastruktura in drugo.

Možna lokacija tovarne tudi na Štajerskem?

Kot še poročajo pri Žurnal24, se je ideja kalila na Gospodarski zbornici Slovenije, na podlagi študije pa je bila na začetku letošnjega leta narejena predstavitev za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. 

V študiji so bile zapisane prednosti Slovenije, kot so dolgotrajne izkušnje z avtomobilsko industrijo in izobražena delovna sila, številni lokalni proizvajalci, stabilne tržne razmere in položaj Slovenije v mednarodnih partnerstvih, odlična strateška lega, Luka Koper in tako dalje.

Iz dokumentacije, ki so jo prejeli v uredništvu Žurnal24, je razvidno, da osnovnim Teslinim zahtevam odgovarja več lokacij v Sloveniji.

Kot najboljše in najbolj primerne so izluščili štiri, pri čemer je po ena na Dolenjskem, Gorenjskem, Štajerskem in Primorskem.

Komentarji (6)

Neviden (ni preverjeno)

Kreteni 'naj si jo pred svojo vilo postavi ,čoh smotan.Ñi šans ,da mu to pustimo.

Mariborcan1970 (ni preverjeno)

Pohvalno! Upam da ne bo spet Vili Referendumski nagajal.

pohorskisvizec

Oba bosta dobila službo....ni to pozitivno!

Hanzo (ni preverjeno)

Elon Musk je totalni pajac, samo PR front-man za može v črnem in investitorje odzadaj ki dobičkajo na tej zeleni religiji. Brez CO2 ekosistem propade, moraš bit en velik osel da nasedeš na nateg razogličenja in davka na izdihan CO2. A res verjamete da so za temi miljardnimi posli ki so močnejši od večine držav glavni samo eni študent loleki iz garažnega podjetja, kot so tile Zuckerbergi in tako dalje. Tako vas vlečejo za nos da je to neverjetno.

Zelo zeleno, vse te baterije in čipi so iz redkih rudnin, jih je treba izkovpavat v afriki in ostalih 3-državah pri katerem se uničujejo velike količine naravnega okolja, v katerih dela suženjska sila za drobiž in se odvijajo vojne o katerih mediji ne pišejo veliko ker je seveda treba ohranjat iluzijo zelene prevare.

Koliko energije pa se porabi za predelavo teh rudnin da sploh pride uporabna kovina ali snov ven pa je tudi štorija sama posebaj.
Električna vozila so lahko teoretično dobra, ko imaš takšno baterijo ki se lahko napolnjuje desetletje ali več preden je čisto za nič, in zato ker se da v termo-elektrarnah kjer je več prostora in brez omejitev kot samostojna mašina za pretvorbo energije v vsakem avtomobilu posebaj, pretvorit energijo bolj optimalno in tako iztisnit več, pa tudi preprečit škodljive izpuste, moderne termo-elektrarne z napredno tehnologijo filtrov v ozračje ne bi spuščale skoraj nič slabega, le CO2, vodno paro v večini, CO2 ni onesnaževalec, to je prevara. Vsi ti dimniki ki se prikazujejo kako puha plin ven, to je beli dim, to je vodna para in CO2, seveda še kaj druga, amapk to je 1000 krat boljše kot pa če bi bil dim črne barve kot so imele stare parne lokomotive in stare tovarne brez nobenega filtriranja.

DESNIČAR (ni preverjeno)

Vlada naprej....delomrzneži delat.....

11 (ni preverjeno)

A ti še ne veš, da delajo BUDALE.

In reply to by DESNIČAR (ni preverjeno)

Starejše novice