Foto: Jure Banfi
V Sloveniji že od začetka junija beležimo nadpovprečne temperature. Agencija Republike Slovenije za okolje je objavila poročilo o izrazitem vročinskem valu, ki je konec julija zajel tudi naše kraje.

Konec julija je tudi Slovenijo zajel izrazit vročinski val. A visokih temperatur zraka v letošnjem poletju nismo zabeležili zgolj v drugi polovici julija, temveč smo nadpovprečne temperature beležili že od začetka junija.

Poleg visokih temperatur smo imeli v omenjenem obdobju tudi pomankanje padavin in izjemno sušo. 

Po večinoma zmerno visokih temperaturah v prvi polovici julija so od 15. julija, po prehodu hladne fronte, temperature ponovno začele naraščati, vrh vročine pa smo dosegli v soboto, 23. julija.

Tega dne smo izmerili tudi najvišjo temperaturo v letošnjem juliju, ko se je v Dobličah pri Črnomlju ogrelo do kar 39,4 stopinj Celzija. 

Na dvajsetih postajah je padel julijski rekord

V merilni mreži Agencije Republike Slovenije za okolje je trenutno več kot sto samodejnih postaj, na katerih merijo temperaturo. 

»Na kar dvajsetih postajah smo izmerili julijski rekord za trenutno lokacijo. Na več kot polovici od teh postaj je bil dosežen tudi absolutni julijski rekord,« so zapisali. 

Zelo visoke temperature so izmerili tudi v sredogorju, saj so tudi nad 1000 metri nadmorske višine izmerili temperature nad 30 stopinj Celzija. 

V letošnjem juliju so na agenciji za okolje izmerili tudi zelo veliko zaporednih dni s temperaturo zraka nad 35 stopinj Celzija: »Izstopa predvsem Primorska, saj smo tam izmerili od 4 do 7 zaporednih dni, ko se je najvišja temperatura zraka povzpela nad 35 stopinj Celzija. Največ takšnih dni smo izmerili v Biljah, Dolenjah pri Ajdovščini, Volčah pri Tolminu in Podnanosu, Vedrijanu, Godnjah na Krasu, Škocjanu in Kubedu.«

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Tropske noči tudi na postajah nad tisoč metri

Zelo veliko je bilo tudi tropskih noči, predvsem na Goriškem. O tropski noči govorimo, ko se najnižja temperatura zraka ne spusti pod 20 stopinj Celzija. 

»Če je pojav tropske noči v Slovenski Istri dokaj normalen pojav za mesec julij, pa so v notranjosti Slovenije takšni dnevi redki oziroma zelo redki,« pojasnjujejo vremenoslovci. 

V letošnjem juliju so na kar 44 postajah izmerili vsaj eno tropsko noč.

Kot pravijo na Agenciji Republike Slovenije za zaščito in reševanje, v oči bode predvsem dejstvo, da so letos tropsko noč izmerili tudi na meteoroloških postajah nad 1000 metri nadmorske višine. 

To se je zgodilo na kar šestih postajah (Nanos, Kum, Blegoš, Šebreljski vrh, Slavnik, Pasja ravan in Davča), od tega so na Slavniku (1020 metrov) in Šebreljskem vrhu (1066 metrov) izmerili kar tri takšne noči.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice