Slika je simbolična.
Z informirano izbiro lahko prihranite tudi slabih 1500 evrov na leto. Kaj je dobro vedeti?

Zveza potrošnikov Slovenije je v začetku meseca začel kampanjo Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, potrošnik privarčuje, s katero želijo potrošnikom pomagati pri soočanju z aktualno draginjo.

V okviru kampanje bodo vsak mesec pripravili koristne informacije in napotke za večje in manjše prihranke.

Vsak mesec bodo pokrili eno od področij, za katera ocenjujejo, da so pomembna za vsa gospodinjstva v Sloveniji – od prehrane do telekomunikacij in financ.

Prva tema, ki so jo vzeli pod drobnogled, je prehrana. Potrošnikom dajejo vpogled v povzetek rezultatov kar petih prehranskih testov. Rezultati po njihovih besedah dokazujejo, da lahko z izbiro cenejših, a kakovostnih izdelkov veliko prihranimo. Le vedeti moramo, katere izbrati.

Izračunali so, da lahko štiričlanska družina (dva odrasla in dva najstnika) z informirano izbiro prihrani več kot 1400 evrov na leto.

Pri izračunu so upoštevali rezultate testov dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta ter med izdelki vsaj dobre kakovosti izbrali najcenejšega namesto najdražjega glede na aktualne cene.

Za prihranek ni treba izbirati cenenih izdelkov

V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih.

Nižja cena sicer ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti izdelka, poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, le vedeti moramo, kaj izbrati.

Pregled prehranskih testov za preteklih pet let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki so ga opravili aprila letos, je to potrdil. 

Nobene potrebe torej ni, da v potrošnikovi košarici pristanejo »ceneni« izdelki, takšni, pri katerih so zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko, izpostavljajo. 

Za vseh pet testov potrošniki na tej spletni strani najdejo preglednico z izdelki, končnimi ocenami in cenami, veljavnimi konec avgusta 2022.

Spodaj je za ilustracijo predstavljen primer navadnega jogurta. Slovenci lahko izbiramo med kakovostnimi jogurti, saj sta na testu navadnega jogurta dva izdelka prejela oceno zelo dobro, preostalih 18 pa oceno dobro.

Na podoben način so izračunali tudi prihranke na primeru preostalih štirih testov. Preverite jih lahko na tej povezavi.

Če seštejemo vse navedene prihranke, lahko z informiranim nakupom le petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) štiričlanska družina prihrani več kot 1400 evrov na leto, so še enkrat poudarili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice