Foto: osebni arhiv Simon Čretnik
Govorili smo z lastnikom živinorejske Kmetije Čretnik, kjer skrbijo za udobje svojih krav mlekaric.

Simon Čretnik, lastnik živinorejske Kmetije Čretnik, se ukvarja s prodajo mleka. Njegova kmetija obdeluje 40 hektarjev zemljišč, v hlevu pa je 95 glav živine.

Kljub temu Čretnik razlaga, da sta na kmetiji zaposlena le on in njegova mama, medtem ko ostali člani družine, tudi zaradi mehanizacije hleva, ki zmanjša delo, na kmetiji le pomagajo.

Tla, ki dajejo kravam občutek, da so na pašniku

Njihova kmetija je prva kmetija na svetu, ki ima tovrstno ležalno površino za krave. Tla so narejena iz umetnega materiala, ki v nekem smislu, kravam nudi občutek, da so na pašniku. Čretnik pove, da si je prototip tal šel ogledat na Nizozemsko, kjer na inštitutu testirajo verzije tovrstnih hlevskih tal.

Prav tako tla prepuščajo urin – ta steče skozi tla in se zbira v jami, blato pa ostane na površini in ga očisti zato namenjen robot. S tem ko separirajo blato in urin že na površini, naj bi zmanjšali količino amonijaka tudi do 80 odstotkov. Ohranjanje suhe površine, kjer krave preživljajo svoj čas, je prav tako blagodejno za njihove parklje in vimena. 

Čretnik pa razlaga, da se je za to talno površino odločil predvsem zaradi želje po nudenju udobja svojim kravam mlekaricam.

Vsaka krava v njihovem hlevu ima namreč 15 kvadratnih metrov samo ležalne površine, poleg tega pa so jim na voljo tudi druge površine. Tako – primerljivo s pašnikom – se lahko uležejo, kjer se jim zahoče.

»Odločili smo se za sistem, ki nudi prednosti reje na paši in prednosti, ki so pri hlevski reji, recimo kontrola insektov in ventilacija. Gre tudi za kompromis med okoljsko ozaveščenostjo in ohranjanjem proizvodnje,« za Ljubljanainfo razlaga Čretnik.

Čretnik dodaja, da so tudi druge prednosti modernega hleva – sploh v časih, ko veliko šteje mnenje potrošnika. Prepoznavanje sprejemljivega sistema reje tudi pri potrošnikih, poveča prodajo živinorejskih izdelkov. 

Masaža za krave

Da se imajo krave v hlevu Kmetije Čretnik prav lepo, kaže tudi to, da imajo možnost masaže. 

»Krave se same ne morejo popraskati, zato smo jim namestili krtače,« za Ljubljanainfo razlaga Čretnik, a dodaja, da so krtače že mnogim kmetijam poznana stvar.

Želja po nudenju udobja svojim kravam, pri Čretniku izvira iz mišljenja, da bodo krave za čas svojega življenja in s svojo proizvodnjo, vrnile dobre proizvode, če so zdrave in »srečne«.

»Srečna krava, srečen kmet,« je pregovor, ki se ga rad drži Čretnik.

Investicija vredna skoraj milijon evrov

Projekta modernizacije hleva so se na Kmetiji Čretnik lotili maja 2020, danes pa je razen dodatkov k urejanju okolice, zaključen.

Čretnik razlaga, da je celotna naložba stala skoraj slab milijon. Zanjo se je odločil zaradi zavedanja, da gre za generacijsko naložbo – ki, če bo uspešna, še leta ne potrebuje nadgradnje.

Čeprav Čretnik po naravi ni človek, ki bi se zelo obremenjeval, mu je kredit za naložbo ukradel kakšno noč spanca. »Celotna kmetija je šla na hipoteko – od hiše do celega zemljišča. Ni to enostavno, saj če vse skupaj propade, si čez noč brez vsega,« razlaga.

A zdaj, ko hlev stoji in deluje, ni videti, da bi bila naložba zaman. Splošna javnost je nad modernim hlevom navdušena, Čretnik pa opisuje, da je zelo veliko ljudi izkazalo podporo.

Tudi kmetijska stroka z zanimanjem spremlja Kmetijo Čretnik. Če se bodo moderna tla izkazala za dobra, najbrž kaj kmalu Čretnikova kmetija ne bo več edina s tovrstnimi tlemi.

Komentarji (1)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Z milijon evrov bi se dalo narediti kaj bolj pametnega, kot molzti krave, RAZEN.......... Če je v tem milijonu skrita večina nepovratnih (evropskih?) sredstev. Ja, ja, s tujim (denarjem) je pa lahlo po koprivah mahati...

Starejše novice