Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je odločno zanikala informacije, da naj bi državni zavod za blagovne rezerve odkupil večje količine vina za namen destilacije v etanol oziroma predelave v razkužilo.

Zaradi zaprtja gostiln, vinotočev in turističnih kmetij so v času epidemije po vinskih kleteh ostajale večje količine vina. Konec prejšnjega meseca so se v javnosti pojavile informacije o predlogu stanovskih organizacij, da bi vino predelali v etanol oziroma razkužilo za državne blagovne rezerve.

Na tovrstne navedbe se je zdaj odzvala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter podpredsednica Vlade Republike Slovenije Aleksandra Pivec. Odločno je zanikala, da bi zavod za blagovne rezerve na pobudo kmetijskega ministrstva odkupil več milijonov litrov vina za namen predelave v etanol in kasneje v izdelavo razkužila.

Poudarila je, da država nima nobenih večjih zalog vina.

V javnost prihajajo državne tajnosti

Besedilo nagovora, ki ga je Pivčeva objavila na spletnem družbenem omrežju Twitter, objavljamo v celoti:

»V javnosti so se pojavile informacije, da je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve na pobudo Ministrstva Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odkupil večje količine vina za namen destilacije in predelave v etanol oziroma kasneje v razkužilo.

Kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vse navedbe odločno zanikam. Hkrati se mi zdi izjemno neprimerno in nedržavotvorno, da te neresnice širi tudi del slovenske politike. Med ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter zavodom za blagovne rezerve je res potekala izmenjava mnenj in informacij glede pobude vinarskega sektorja, ki jih je na video sestanku predstavila Gospodarska zbornica Slovenije, v njenem imenu Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij.

Na tej konferenci smo govorili o možnostih predelave vina v etanol oziroma dezinfekcijska sredstva. Vendar v tej smeri ni bilo dogovorjenega nič konkretnega oziroma dokončnega, tako tudi do odkupa teh količin vina ni prišlo. Država tako nima nobenih večjih zalog vina.

Žalostno je, da se v situaciji, v kateri se nahajamo in smo se v preteklih tednih nahajali, problematizira in polemizira z blagovnimi rezervami. Prav tako je nesprejemljivo, da v javnost prihajajo podatki iz zavoda za blagovne rezerve, ki nosijo oznako 'interno' in pomenijo določeno stopnjo državne tajnosti.

Na začetku epidemije nihče ni vedel, kaj nas v resnici čaka. Lahko, da bi eventuelno čez nekaj časa ostali brez hrane. Zato je Vlada Republike Slovenije na začetku epidemije sprejela sklep o povečanju blagovnih rezerv na področju hrane

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čuj (nepreverjen)

Pivčeva ima težave z alkoholom ? Pridi v Maribor .

Starejše novice