Ku ku, pomlad je že tu. Do uradnega koledarskega začetka pomladi nas loči še približno mesec dni, vendar zahvaljujoč podnebnim spremembam se lahko pomladnega vremena veselimo že februarja.

Zunaj je že prijetno toplo, na zelenicah pa so se že pojavili znanilci pomladi. Včasih so prikukali izpod snega, letos pa je tega bilo bolj malo. Ne glede na to, ali je to zaskrbljujoče ali ne, pa je pogled na cvetočo pokrajino še vedno prečudovit.

Na planu so že zvončki, kronice in žafrani. Nekateri radi rože, ki prosto rastejo v naravi, odnesejo tudi v svoje domove. Majhna popestritev turobnega vsakdana, ki pa vas lahko krepko udari po žepu.

Zvončki so zaščitena rastlinska vrsta

Zvončki so v naravi zaščiteni, kar določa uredba o zavarovanih vrstah prostoživečih rastlinskih vrstah.

Sestavni del te uredbe je tudi priloga, v kateri so določene ogrožene in mednarodno varovane rastlinske vrste. Med zavarovane rastlinske vrste, ki so domorodne na območju Republike Slovenije, spadajo številne rastline, kot so na primer navadni mali zvonček, pomladanski veliki zvonček oziroma kronica in pa vse vrste narcis.

Prepovedano je zavestno uničenje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje in odvzem iz narave, poškodovanje ali zbiranje rastlin vrst poglavja A priloge te uredbe in ogrožanje obstoja teh vrst na njihovem naravnem območju razširjenosti.

Uredba določuje, da navadni mali zvonček spada pod rastlinsko vrsto, pri kateri je dovoljen odvzem iz narave in zbiranje nadzemnih delov, razen semen oziroma plodov, za osebne namene, pomladanski veliki zvonček ali kronica pa spada pod rastlinsko vrsto, pri kateri ni prepovedi za nadzemne dele rastlin, razen semen oziroma plodov.

Zvončkov lahko naberete le za en šopek

Zvončke torej lahko nabirate, ampak le cvetove, nikakor pa jih ne smete izruvati s čebulico vred. Vendar pozor, te lahko naberete le za en šopek, oziroma, kolikor jih lahko držite med palcem in kazalcem.

V kolikor se odločite, da tega ne boste spoštovali, je predpisana tudi globa. 

Za posameznika znašajo globe od 100 evrov do 300 evrov, pravna oseba pa je lahko za tovrstno ravnanje kaznovana z od 2000 do 10.000 evrov.

Ljudje se najhitreje odzovejo, če jih finančno udari po žepu, vendar spomnimo, da je bistvo opisanih kazni in predpisov ohranjanje narave. 

Če se strinjate, da si ne predstavljate pomladi brez zvončkov, kronic in narcis potem, boste tudi brez groženj kazni spoštovali predpise, ki so namenjeni prav varovanju teh. Le tako bodo te vrste cvetele še vrsto let in jih bodo lahko uživale tudi prihodnje generacije.

Še vedno pa lahko nabirate druge rastline

Vendar če si vseeno želite divji šopek, ne obupajte, niso vse spomladanske rože zaščitene. Žafran ali krokus, ki ima značilen vijoličasti cvet in ga pogosto najdemo ob zvončkih, ni na seznamu zaščitenih sort. 

Obstajajo številne vrste, ki niso zaščitene, seznam zaščitenih vrst lahko preverite v prilogi uredbe o zavarovanih vrstah prostoživečih rastlinskih vrstah.

Kljub temu da nekatere vrste niso zaščitene, pa je vseeno pomembno, da se ohrani osnoven bonton v naravi in se ne nabira več, kot je potrebno.

Majhen šopek vam lahko popestri mesto v hiši, vendar prav nič ne nadomesti sprehoda v pristni naravi, kjer rože cvetijo v izobilju in v svoji najlepši barvi.

Komentarji (8)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Idiotizem na kvadrat

Politik (ni preverjeno)

kam bi še šel ta nadzor?a ste totalno prfu...ni,ste hlabci ,vi ljudje,prepovejo vam gobe,na kilo,jebi.,zvončke,?*žaljiva vsebina je bila odstranjena*,offffff.

Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

vi si samo nabirajte po želji in kar želite!!!!!to daje narava in ne komunisticna golazen, ki vam pise take predpise-medtem ko komunisticna mafija krade milijone in unicuje slovenijo!!!!!ha ha ja ha ha!!!!

In reply to by Politik (ni preverjeno)

Pojb (ni preverjeno)

MRRRŠŠŠŠ V UTO.

In reply to by Jovanka brozpsica (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Predlagam ,da inšpektorji med čakanjem na nabiralce rožic zbirajo odpadke v naravi .

mislim (ni preverjeno)

dve kili

Vendy (ni preverjeno)

pozor-kaznovani boste- če potrgate zvoncke-medtem ko komunisticno levicarski boljseviki kradejo milijarde iz javnih financ -vas denar-komunisticna mafija-pujsa/kovač golobji drek kučan pirc mesečnik kordisch janulll.... norčujejo se iz vas!!!!in vi to prenasate-na noge!!!!!

Pojb (ni preverjeno)

MRŠŠŠŠŠ V UTO.

In reply to by Vendy (ni preverjeno)

Starejše novice