Slika je simbolična.
Ste že prejeli SMS sporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje? Milan Krek je napovedal, da bodo poziv k cepljenju prejeli vsi, ki se nanj še niso prijavili. V Sloveniji smo sicer presegli pol milijona cepljenih s prvo dozo cepiva.

Kot je predstavil Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, imamo trenutno v svetu 158.673.640 potrjenih primerov okužb in 3.299.568 mrtvih zaradi koronavirusa. 

Število novookuženih v Sloveniji počasi pada

Pri osebah starejših od 65 let je v Sloveniji vse manj prisotne okužbe s covid-19. Največ okuženih je v delovni oziroma aktivni populaciji. »Računamo, da se bo trend zmanjševal še naprej,« je povedal Krek. 

Vse regije zmanjšujejo število okuženih, kar je izredno spodbuden podatek. Samo še dve regiji se nahajata v oranžni fazi.

»Preostale so rumene, a barve se hitro lahko spremenijo, če se ne bomo držali pravil,« je povedal Krek in dodal: »Žal, pa še vedno sodimo med sedem najbolj ogroženih držav v Evropi.«

V zeleno fazo bi lahko prišli v desetih dneh, najverjetneje pa na začetku junija

Kot pojasnjuje Krek, bi v desetih dneh lahko po napovedih strokovnjakov prišli v zeleno fazo, z večjo verjetnostjo pa v prvih dneh junija. Po napovedih Instituta Jožef Stefan bomo v zeleno fazo prešli okoli 25. maja.

Presegli smo pol milijona cepljenih

Krek pojasnjuje, da smo presegli pol milijona cepljenih s prvo dozo in preko 250 tisoč z drugo dozo.

»S prvim odmerkom je trenutno precepljenih 34 odstotkov prebivalcev. Če se bodo vsi dobavitelji držali dogovorov, bomo do konca junija lahko precepili 75 odstotkov prebivalcev,« napoveduje Krek.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

S SMS sporočilom pozivajo k cepljenju

»Vztrajali smo pri tem, da najprej pocepimo starejšo populacijo. Želimo cepiti še vse ostarele, ki sodijo med prebolevnike in vse, ki niso dovolj informirani in ne vedo, kje se prijaviti na cepljenje,« je dejal Krek. 

Pri cepljenju je trenutno najboljša goriška regija, najslabša posavska.

Krek je dodal še, da bo Nacionalni inštitut za javno zdravje danes poslal SMS sporočilo vsem, ki se še niso prijavili na cepljenje, in jih pozval, naj to čim prej storijo.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Hura ustasolandija slovenceljne ze srbijo zepi da potrosijo evre pri vas

Rola (nepreverjen)

Ti sirotinja pa boš potrošil svoj drobiž na Perniškem jezeru.

In reply to by Default (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Živeli Hrvatje
Lepa naša
Živeli Madžari

Starejše novice