Slika je simbolična.
Učence, dijake, starše in zaposlene v šolstvu pozdravlja - in v isti sapi opozarja, naj se držijo pravil varnosti.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je takoj po tem, ko je izrekla dobrodošlico 21.198 prvošolčkom v osnovnih in srednjih šolah, učence, dijake, starše in zaposlene v šolstvu kaj kmalu po uvodnem pozdravu spomnila na to, v kakšnem vzdušju se začenja letošnje novo šolsko leto.

»Šolsko leto začenjamo v sredo, 1. septembra – v šoli, po modelu B in ob upoštevanju vseh strokovno predpisanih ukrepov za obvladovanje in zajezitev virusa covid-19,« je dejala.

Letošnje šolsko leto po njenih besedah naj ne bi bilo takšno kot lansko - torej virtualno.

»V primerjavi z lanskim letom imamo letos v sobivanju z virusom na voljo dva močna, nova znanstvena odgovora – cepljenje in testiranje. In vem, da imamo še vedno isto močno željo – da ostanemo zdravi in da naši otroci pridobijo nova znanja v šolah, z učiteljicami in učitelji,« je poudarila.

Ministrica učence in dijake je opozorila na vrline in pravila varnosti:

  • varnost v cestnem prometu; 
  • varnost lastnega zdravja in zdravja drugih, pri čemer poziva k odgovornemu in skrbnemu spoštovanju predpisanih zdravstveno higienskih navodil, ter
  • varnost tudi kot vrednoto predvidljivega, umirjenega, spoštljivega odnosa do lastnega znanja in s tem do sebe in drugih.

Poleg vrlin varnosti je izpostavila tudi vrline znanja, vrline spoštovanja do soljudi, v šoli v prvi vrsti in najprej do vaših učiteljic in učiteljev, saj da so te tiste, ki jih bodo šolajoči potrebovali za lastno življenje, za poklic, za korak naprej v svet odgovornih in zrelih ljudi.

»Samo vsi skupaj, s potrpežljivim, strpnim ravnanjem in medsebojnim razumevanjem ter pomočjo bomo zagotovili pridobivanje znanja na najboljši možni način in v prostorih šol,« je zaključila Kustečeva.

Starejše novice